Hulpbisschop distantieert zich van Kruispunt TV

Hulpbisschop Jan Hendriks had ‘geen positieve ervaring‘ toen hij de uitzending van Kruispunt TV over de bisschoppensynode terugkeek. “De uitzending ging niet op het eigenlijke thema van de synode in, laat staan dat er vanuit een katholiek gelovig perspectief op werd ingegaan, zoals je zou mogen verwachten van een uitzending namens de katholieke kerk.”

De hulpbisschop heeft waardering voor de medewerkers van de omroep, die “de nodige goede en waardevolle programma’s” uitzendt. “Nu ging het echter – wat mij betreft – flink mis,” schrijft hij op zijn weblog Arsacal.nl.

“De ‘good guy’ paus Franciscus zou hier ook vóór zijn, maar de ‘bad guys’ kardinaal Burke en kardinaal Müller en waar­schijnlijk de meerder­heid van deze synode zouden tegen zijn. De paus zou zich daar bij maar neer gaan leggen om een ‘belang­rijker’ doel te kunnen bereiken: de hervorming van de curie. Ik werd eerlijk gezegd al niet goed bij de gedachte dat een paus zó zou denken.”

In de uitzending, getiteld ‘Hete hangijzers’, spreekt presentator Wilfred Kemp met onder meer theoloog Paul van Geest en journaliste en Vaticaan-kenner Andrea Vreede. Hij gaat daarin op zoek of er een machtsstrijd is tussen ‘rekkelijken en preciezen’. En of de synode een lakmoesproef is voor paus Franciscus.

De uitzending van Kruispunt is terug te zien op de website van de omroep.