Katholieken net geen winnaar bij Webfish Awards 2014

De jury van de Webfish Awards, de prijzen voor beste christelijke websites in het Nederlandse taalgebied, heeft zaterdag in Utrecht de winnaars van 2014 bekend gemaakt. In de categorie kerken is de winnaar PKN Oosterwolde, bij de organisaties Groot Nieuws Radio en bij de particulieren Blije kerk.nl. Twee katholieke genomineerden – Broodjepaap.nl en de RK Parochie Licht van Christus in De Meern – vielen net buiten de prijzen.

Vraaggericht en less = more

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Landelijk Missionair Festival van de Protestantse Kerk. De winnende site van de kerk in Oosterwolde speelt volgens de jury het beste in op de behoefte van de bezoeker. ‘Veel mensen in beeld, eenvoudige navigatie en less is more als het gaat om het tekstuele’. De site van Groot Nieuws Radio is ‘eigentijds, goed bijgewerkt, navigeert prettig en kenmerkt zich door een strakke vormgeving. Het radiostation richt zich op een duidelijke doelgroep en laat de bezoeker niet verdwalen op de website’. De website BlijeKerk.nl, gemaakt door Maarten Boersema, deeltijdpredikant in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) Blije-Holwerd, kenmerkt zich door voortreffelijke fotografie. ‘Een site met focus, schoonheid en originaliteit’, aldus de jury.

De kritische, interdisciplinaire jury van de Webfish Awards bestond dit jaar uit: Eric van den Berg, Katholiek.nl (juryvoorzitter); Frank Bosman, spraakmakend cultuurtheoloog aan de Tilburg School of Theology; Tom Mikkers, algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap; Adrie Stemmer-van Ravenswaaij, webmaster van het PKN-project Mijnkerk.nl en Mieke Lamers, verslaggever/samensteller Kruispunt Radio bij omroep RKK.

Ook het publiek kon de ingezonden sites beoordelen door een stem uit te brengen op WebfishAwards.nl. Van die mogelijkheid werd vele duizenden keren gebruik gemaakt. De publieksstem woog in het eindoordeel mee als één jurystem.

Webfish Awards 2014 is een gezamenlijk initiatief van IKON, Katholiek.nl, Protestantse Kerk, Raad van Kerken, FKT Universiteit van Tilburg en de Protestantse Theologische Universiteit. Met deze prijs willen zij christelijk Nederland en Vlaanderen uitdagen social media en internet te blijven ontwikkelen en verbeteren.

Juryrapport Kerken

De jury was over het algemeen niet echt onder de indruk van de verschillende sites. Veel sites zijn aanbodgericht, laten nog altijd lege gebouwen zien in plaats van mensen en vallen om door enorme lappen tekst. Dat mag korter en bondiger. De website van een geloofsgemeenschap is geen alternatief van het kerkblad: het is een eigen medium. Men gebruikt de site vooral als muurkrant waarvan het nog maar de vraag is of bezoekers de enorme hoeveelheid teksten ooit zullen lezen.De jury heeft uiteindelijk drie sites genomineerd die het idee van een online muurkrant achter zich laten. De jury bepleit opnieuw voor kerkelijke webmasters hier aandacht aan te besteden. De winnende site is volgens de jury de kerkelijke site die het beste inspeelt op de behoefte van de bezoeker: veel mensen in beeld, eenvoudige navigatie en ‘less is more’ als het gaat om het tekstuele. En uiteraard goed leesbaar op meerdere apparaten zoals tablets en smartphones. De site loopt voor op andere inzenders door het heldere gebruik van symbolen en iconen. De winnende site is daarmee een voorbeeld voor andere kerken hoe je belangrijke trends in webdesign en gebruiksvriendelijkheid toepast. Dat waardeert de jury in hoge mate omdat gebruiksvriendelijkheid daardoor sterk toeneemt.

De winnaar van de Webfish Award 2014 in de categorie Kerkelijke Websites is daarom geworden PKN-oosterwolde.nl.

Juryrapport Organisaties

De uitdaging voor de jury om websites van christelijke organisaties te beoordelen, is dat het eigenlijk een heel ongelijk deelnemersveld is. Sommige organisaties hebben media en communicatie als kerntaak en maken hier geld voor vrij. Andere organisaties willen wel heel graag maar je ziet aan de site dat ze eigenlijk beter zijn in iets anders. De jury kwijtte zich van de taak om de moeilijke vergelijking te maken. Ze werd daardoor gesteund door de stem van het publiek. De jury heeft uiteindelijk voor de beste site gekozen zonder aanziens des organisaties in dit verband. De reden is dat de Webfish Award haar winnaars in de etalage wil zetten: voor de beheerders zelf en als inspiratiebron voor andere christelijke websitebouwers. De winnende site is hip, goed bijgewerkt, navigeert prettig en kenmerkt zich door een strakke vormgeving. De winnaar richt zich op een duidelijke doelgroep en laat je niet verdwalen op de website: je krijgt wat je verwacht en dat op een zeer aangename manier.

De winnaar van de Webfish Award 2014 voor Organisaties is geworden GrootNieuwsRadio.nl.

Juryrapport Particulieren

Particulieren worden niet gehinderd door beperkingen die organisaties of kerken opleggen. Er hangen geen banen van af. Er kijken geen kerkleiders mee. Er hoeft geen imago hoog te worden gehouden. Dat maakt deze categorie inzendingen spannend want hier worden de grenzen opgezocht. Hier is ruimte voor het experiment. Hier gebeuren dingen waar organisaties of gevestigde kerken zich niet aan wagen al vinden kerken dat vaak anders en zien ze zichzelf toch als profeet. De inzenders voor de categorie ‘Particulieren’ blinken uit om beelden en voorstellingen op zijn kop te zetten. Ze verontrusten, schuren tegen digitale dogma’s aan, zorgen voor een glimlach of brengen wereld bij elkaar waarvan we denken dat dat niet kan of mag. Ze doen precies datgene wat kerken in Nederland wel eens vergeten zijn en zijn daarom pur sang voorbeelden voor iedereen. De jury spoort de mensen van de sites aan om dit te blijven doen. Dankzij dit soort sites is geloven in Nederland gevarieerder. Ze zijn een welkome aanvulling op het mainstream palet van voorspelbare websites. De jury heeft weer gekeken naar de vorm, de navigatie, het tekstgebruik en het inzicht om een website voor iets anders te gebruiken dan het communiceren van woorden. Daaruit kwam een duidelijke winnaar. Een website waar je vrolijk van wordt. En een site met focus, schoonheid en originaliteit.

De winnaar van de Webfish Award 2014 in de categorie Particulieren is dan ook geworden BlijeKerk.nl van Maarten Boersema, deeltijdpredikant in de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) Blije-Holwerd.