Leven Zusters onder de Bogen verfilmd

De DVD Arches + Bridges vertelt het verhaal van 175 jaar Liefdezusters van Sint Carolus Borromeüs. De documentaire van Michiel van Hout is een aanrader voor iedereen die de rijke geschiedenis van de congregatie diepgaand en als een vorm van contemplatie tot zich wil nemen.

In 2012 was het 175 jaar geleden dat de congregatie van de zusters werd gesticht in Maastricht. Dat jubileum is gevierd met de documentaire ‘Arches + Bridges’. De film start met de roeping van de stichteres, Elisabeth Gruyters. Op 1 november 1789 wordt zij in het Vlaamse Leut geboren. Ze wordt hulp in de huishouding bij een familie in Maastricht en wordt steeds meer ertoe aangetrokken om een congregatie te stichten. De weg er naar toe is niet eenvoudig en de film verhaalt ingetogen over haar doorzettingsvermogen.

In 1837 stichtte zij de ‘Congregatie van de Liefdezusters van Sint Carolus Borromeüs’. In de volksmond raken de zusters bekend als de ‘Zusters onder de Bogen’. Dat verwijst naar het poortgebouw van het moederhuis.

In vier delen wordt het volledige verhaal van de zusters verteld. De congregatie telde op haar hoogtepunt meer dan 1.800 zusters die zich inzetten in het onderwijs en de zorg, zowel voor jongeren als ouderen. Na Maastricht volgden andere steden, en na Nederland volgden andere landen tot de uiteinden van de wereld.

De film toont geïnspireerde zusters, die bevlogen hun levensverhaal vertellen. Dat maakt de documentaire een uniek document, dat een plaats verdient bij iedereen die geïnteresseerd is in een bijzondere religieuze geschiedenis. Voor wie van actie houdt, is de film overigens niet geschikt: de beelden zijn traag en bedoeld om de gesprekken op je in te laten werken.

Arches + Bridges – 175 years Sisters of Charity of Saint Charles Borromeo. Michiel van Hout, 2012. Documentaire, 16:9 widescreen/PAL. 80 minuten, kleur en zwart-wit. Ondertiteling: Nederlands en Engels.

Prijsvraag

We verloten 1 DVD van Arches + Bridges. Doe mee op onze Facebookpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *