In een jaar dat Nederland wordt getroffen door de grootste vliegramp sinds tijden brengt omroep RKK een nieuw televisieprogramma dat gaat over de impact van kleine en grote rampen op het leven van mensen.
In RKK Zwaailicht staan ingrijpende ongelukken en rampen centraal die in het geheugen van Nederland gegrift staan: de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, de schipbreuk voor de Indonesische kust, de Tsunami en de vliegtuigramp met Turkish Airlines.
Slachtoffers, nabestaanden, (burger)hulpverleners en andere betrokkenen halen herinneringen op aan het cruciale moment waarop hun levens elkaar kruisten. Iedere uitzending sluit af met een modern ritueel dat de betrokkenen in staat stelt om om te gaan met het leven na de ramp.
Presentator Leo Fijen ontmoet verschillende slachtoffers en nabestaanden en gaat met ze in gesprek over pijn, onbegrip en strijd maar ook over hoop en doorzettingsvermogen. Hoe vinden ze kracht om verder te gaan met hun leven, dat voorgoed is veranderd?
Fijen: “Met deze serie willen we laten zien dat zelfs na de grootste nachtmerrie het mogelijk is dat overlevenden en nabestaanden toch weer de kracht vinden om op te staan in het leven. Maar ook dat de gevolgen van deze rampen levenslang zichtbaar blijven in het leven van nabestaanden.”
RKK Zwaailicht wordt uitgezonden vanaf zaterdag 8 november 2014 om 18.00 uur bij RKK op NPO 2. De serie start met een special over de vliegramp met de MH17.