Bereikt de eRosary zijn doel?

eRosary

Het Vaticaan hoopt jongeren te interesseren met het uitbrengen van een ‘eRosary-armband’; een elektronische rozenkrans. De gadget kost $ 109 (€98, -). Hij kan als armband worden gedragen. Door het slaan van een kruis, wordt de rozenkrans geactiveerd.

door Hans-Peter Bartels

Het Taiwanese technologiebedrijf GadgTek Inc ontwikkelde de waterbestendige gadget voor het Vaticaan. De e-Rosary werkt op zowel Android- als iOS-smartphones. Bij de armband hoort de app ‘Click to Pray eRosary’. Deze app is bedacht om katholieke gebruikers te helpen nadenken over het evangelie en te bidden voor wereldvrede. De app houdt bij waar de gebruiker is (in het rozenkransgebed) en heeft een audiovisuele uitleg van de rozenkrans. “Dit project combineert het beste van de spirituele traditie van de kerk en de nieuwste ontwikkelingen in de technologische wereld”, aldus het persbericht van ‘Click to Pray’.

De traditionele rozenkrans is een hulpmiddel voor gebed en meditatie. Door het tellen van de kralen tijdens het bidden en de verschillen tussen de kralen, weet de gebruiker welk gebed hij of zij moet reciteren. De gebruikers van de e-rozenkrans heeft drie mogelijkheden: de standaard rozenkrans, een contemplatieve rozenkrans of een thematische rozenkrans. De e-rozenkrans is gemaakt van 10 zwarte agaat- en hematietkralen en een metalen kruis. Het kruis registreert de beweging zodat de app geactiveerd wordt.

Al eerder, in 2018, lanceerde het Vaticaan een gadget om met technologie jongeren te interesseren. Toen kwam een christelijke versie van de zeer populaire Pokemon Go-app op de markt, genaamd, “Follow JC Go!”. Hiermee kunnen spelers, in plaats van monsters, heiligen of Bijbelse karakters “vangen”.

Op zich ben ik niet tegen pogingen het Evangelie in een modern jasje aan te bieden. In tegendeel. Als je zo de mensen bereikt, moeten we het vooral doen. Alleen in dit geval… de lezer zal begrijpen dat ik – met mijn gelofte van armoede – niet meteen een e-Rosary heb besteld.

Ik waag namelijk te betwijfelen of het Vaticaan wel zijn doel bereikt. Dat zo’n gadget honderd euro moet kosten, snap ik. Qua technologie dan. Maar ik vind het wel duur. Dit wordt een leuk hebbedingetje voor de rijken der aarde. “Voor de heb” dus. De vraag is of ze hem echt zullen gebruiken. Het stimuleren van de bezitsdrang lijkt mij niet bepaald het doel dat het Vaticaan voor ogen had. Ik denk niet dat een jongere (katholiek of niet) door deze gadget ineens de rozenkrans gaat bidden. Dan moet je ze eerst uitleggen wat dat is… En voor jongeren (en minder jongeren) die wel gebruik maken van een “traditionele rozenkrans”, is de e-Rosary volgens mij onbetaalbaar; zeker voor hen die niet in West-Europa of Noord-Amerika wonen.

Ik vind het persoonlijk ook niet zo’n prettig idee dat de app registreert waar je bent in het rozenkransgebed. Krijgt je biecht-app meteen een melding als je halverwege stopt? Of krijgt de plaatselijke pastoor een e-mail als zijn parochianen hun e-Rosary te lang niet gebruikt hebben of bij het bidden ‘uit de bocht’ vliegen? Of gaat het signaal naar de bisschop, zodat hij direct de pastoors op hun vingers kan tikken. Maria maakt er geen punt van als je een keer per ongeluk negen of elf Weesgegroetjes bidt in plaats van tien. Maar hoe zit dat met de bisschop?

Alle gekheid op een stokje. Ik betwijfel ook of mijn persoonlijke gebedsleven er intenser van zou worden. Ik zie de problemen al weer voor me… zit je net te bidden, valt je internetverbinding weg of moet je tablet aan de oplader: weg meditatief moment. Geef mij maar een echte rozenkrans. Ik heb ook liever een echt boek in mijn handen, dan een e-reader. Ik houd niet van gadgets. Behoor ik als minderbroeder van 31 wel tot de doelgroep? Ik moet maar eens opzoeken of ik door het Vaticaan nog als ‘jongere’ bestempeld word. Dat google ik wel even met mijn smartphone…

Oké… sommige gadgets zijn best handig.