Dominees, blijf van het priesterboordje af!

Protestantse dominees dragen steeds vaker katholieke priesterboordjes. Dat lijkt hip, maar is een verkeerde ontwikkeling, zegt Rooms Meisje Rianne Verhoeven in deze opinie.

Op Twitter verschenen vandaag veel berichten over dominees met ‘priesterboordjes’. Aanleiding was de ‘domineesdag’ in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Zo’n zeshonderd predikanten kwamen daar bijeen om het tienjarig bestaan van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) te vieren. Een aantal van hen liep rond met een hemd aan dat speciaal gemaakt is om een priesterboordje in te kunnen dragen: een wit, staand en van voren gesloten halsboordje.

Rage

“Nieuwe rage in @PKNnl start op #domineesdag: dominees met boordje”, liet Martijn Vellekoop weten, coördinator ‘pioniersplekken’ vanuit de PKN. Coen Wessel, predikant van de protestantse gemeente in Hoofddorp, tweette: “Op de #domineesdag kon je overhemden met de kenmerkende boordjes kopen. Voor wie mee wil doen aan nieuwste rage onder predikanten.” Predikant Alida Groenveld postte een foto van haarzelf en een collega, uitgedost met priesterboordje. In het PKN-boekje 100 tips & stops voor de missionaire gemeente staat de suggestie: ‘Doe eens gek, draag een boordje!’.

Daaruit kan men al afleiden dat het in de PKN eigenlijk als iets buitenissigs wordt beschouwd. Protestantse voorgangers spreken wel van een ‘predikantenboordje’, maar dat wil er bij de meeste Nederlandse katholieken niet in. Hun priesters hebben al decennia het monopolie op het kenmerkende boordje. Het schept verwarring in katholieke kring om nu plotseling dominees in zo’n boordje te zien rondlopen, en al helemaal als het vrouwelijke predikanten betreft.

Drang naar identiteit?

De vraag is nu waarom zich dit fenomeen ineens bij protestantse voorgangers voordoet. Heeft het te maken met een authentiek verlangen om beter herkenbaar te zijn als predikant? Zijn de tijden van de geitenwollensokkentypes als dominee Gremdaat voorbij? Is het een ludieke vorm van oecumene?

Dominees, trek een hippe trui, leuke polo of vlotte blouse aan, maar blijf van het priesterboordje af!

Deze gastbijdrage schreef Rianne Verhoeven. Zij is een Rooms meisje, kritisch katholiek en aanstormend journalistiek talent. Zij loopt stage bij de katholieke gossip website RKBoulevard.