Wie is volgens jou de Nederlandse katholiek die in 2015 zich het meest inzette om een positief gezicht aan de rooms-katholieke kerk te geven. Katholiek.nl houdt de eerste verkiezing van De Katholiek van het Jaar met vijf genomineerde katholieken. Is dat journalist Hendro Munsterman, broeder Hugo, bisschop Gerard de Korte, koster Bertus Schmitz, of zijn het de Cisterciënzers van Schiermonnikoog?
Tot 30 december kun je je stem uitbrengen. Op 1 januari maken we de winnaar bekend. De winnaar ontvangt een fraai katholiek boekenpakket.
De digitale stembus is gesloten.
Genomineerd zijn:
Broeder Hugo
Toen God uit Jorwerd was verdwenen, verscheen Maria in Warfhuizen. Broeder Hugo tuigde eigenhandig een vervallen kerk op en introduceerde zichzelf als de enige officiële heremiet van Nederland. Hij koos voor de stilte van een kerkje in het Groningse Warfhuizen: de kluizenarij Onze-Lieve-Vrouwe van de Besloten Tuin. Broeder Hugo bidt er al sinds 2001 als kluizenaar voor de wereld en voor de kerk. Op 5 september werd hij tot priester gewijd door bisschop De Korte van Groningen-Leeuwarden. Hij is nu dus pater Hugo. Maar hij blijft kluizenaar in een kerkje dat min of meer per ongeluk tot een bedevaartsoord voor Maria werd. Hij toont de paradox van de kluizenaar: door zich terug te trekken werd hij een voorbeeld voor de katholieke kerk in Nederland.
Cisterciënzers van de Schier
Een klooster is een oord van stilte en rust. Maar wat doe je als het er te rustig wordt. De abdij Sion bij Diepenveen was te groot geworden voor het kleine aantal broeders dat er nog woonde. Daar werden ze onrustig van. Daarom vertrokken ze naar Schiermonnikoog om er een nieuw klooster te bouwen. Ze hielden niet krampachtig vast aan het verleden, maar durfden een nieuwe stap te zetten. En zie: in hun oude abdij ontstaat er nu een nieuwe oecumenische communiteit.
Mgr. Gerard de Korte
Altijd al bekend als een van de meest communicatieve bisschoppen van Nederland, werd hij in de zomer van dit jaar tijdens de Nacht van de Theologie, benoemd tot de eerste Theoloog des Vaderlands. In zijn toespraken en columns treedt hij op met grote mildheid en pastorale bewogenheid. Wordt de bisschop naast gevierde theoloog nu Katholiek van het Jaar?
Hendro Munsterman
Ineens was hij daar. En hij ging als een raket. Van Rome tot Parijs. Tientallen posts per dag op Twitter en Facebook. De in Frankrijk woonachtige theoloog Hendro Munsterman werd ingelijfd door het Nederlands Dagblad om de reformatorische wereld (en die ver daarbuiten) van een rooms journalistiek sausje te voorzien. Dat geeft hem een terechte nominatie op voor de Katholiek van het Jaar 2015.
Koster Bertus
Een kerk die alleen op zondagen bezield raakt is gedoemd te overlijden. De stellige overtuiging van Bertus Schmitz, ruim 55 jaar lang koster. Daarom opent hij vrijwel dagelijks – op eigen initiatief en onbezoldigd – de Ignatiuskerk in Den Haag. Voor iedereen, de hele dag. Bertus krabt kaarsvet, luidt klokken, omarmt het hart van zondebokken. Zelfs eenzame doden verrast hij aangenaam, door bij hun uitvaart een legioen eerbetoners op te trommelen. Bertus staat symbool voor alle mensen die ons door hun ontwapenheid ‘in de moederschoot terugwerpen’. Eenmaal buiten kijk je op naar een kerk – eerst museum, nu soort moeder – waarnaar je terug wilt. Bertus de inwijder.
Deel dit bericht: