Wat is er mis in het Bisdom Breda?

Er is iets mis in het bisdom Breda. Het aantal uitschrijvingen uit de rooms-katholieke Kerk is daar vorig jaar gedaald, aldus dit artikel in BN/De Stem. Elders steeg het aantal en dit is volgens het Kaski, dat de cijfers vorige week vrijdag presenteerde, vooral te wijten aan de commotie rond kindermisbruik, de affaire-Williamson en de ‘hostierel’.

Het Kaski heeft alleen de cijfers bekeken en niet gevraagd naar de beweegredenen van de kerkverlaters. Puur kijkend naar de cijfers moeten we concluderen dat nogal wat Bredase katholieken die op het punt stonden om de Kerk de rug toe te keren zich in het licht van die affaires hebben bedacht en tot de conclusie zijn gekomen dat de Kerk eigenlijk nog zo gek niet is.

Een medewerker van het Kaski wijst als oorzaak de gebrekkige parochieadministratie aan. Maar, vraag je je af, zijn de cijfers van de andere bisdommen dan wel betrouwbaar? Wanneer je het volledige artikel van het Kaski leest, kom je tot de conclusie dat de affaires van de afgelopen twee jaar opmerkelijk weinig invloed hebben gehad op het aantal katholieken. Kennelijk meet het overgrote deel de zaken in hun juiste proporties te zien: de toestand is ernstig, maar niet uitzichtloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *