Weekoverzicht: de tijden, zij veranderen

De tijden, ze zijn aan ‘t veranderen. In de week dat babyboom-icoon Bob Dylan zich mocht voegen in het illustere rijtje van literaire Nobelprijswinaars als Jean-Paul Sartre en Samuel Beckett, kozen de echte machthebbers van deze wereld hun nieuwe leider. In Rome kozen de Jezuïeten een nieuwe algemeen overste, pater Arturo Sosa Abascal.

De nieuwe generaal is afkomstig uit Venezuela, een land in de ‘periferie’ van de wereld. Die periferie lijkt overigens op dit moment een uitstekende uitgangspositie voor de kerkelijke carrière. Paus Franciscus, zelf afkomstig uit Argentinië, gaf deze week de namen vrij van zeventien nieuwe kardinalen, waarvan de meesten uit derdewereldlanden afkomstig zijn.

Voltooid leven

Deze week werd ook bekend dat het kabinet de dood nu ook op bestelling beschikbaar wil maken. Louter medische klachten zijn niet langer noodzakelijk voor euthanasie, ook de ervaring van ‘voltooid’ leven, is binnenkort afdoende. Volgens mij leiden veel ‘voltooide’ ouderen eerder aan chronische eenzaamheid dan aan iets anders. ‘U hoeft niet dood, maar we kunnen u wel helpen.’ Ik ben benieuwd wat er gebeurt met andere categorieën ‘levensmoeien’: levenslang gedetineerden, TBS-ers, afgewezen asielzoekers.

Mogen zij nu ook geholpen worden met sterven? Of gaat de overheid nu bepalen wie er dood mag, en wie niet? Eerst bepaalde de overheid al dat mijn lichaam standaard niet van mij is na mijn dood. Daarna bepaalde de overheid dat sommige vrouwen verplicht aan de anticonceptie moeten. En nu gaat de overheid bepalen wie er wel en niet dood mag? Misschien niet helemaal de weg die we moeten gaan.

SGP tegen gebedsoproep

Een andere weg die we niet op moeten gaan, is het verbieden van moskeeën, minaretten en/of het verbieden van de gebedsoproep vanaf die minaretten. Toch is dat precies van de mannenbroeders van de SGP voorstellen. Beetje vreemd, want de SGP stond altijd bekend als een partij met veel verstand van staatsrecht. De SGP wil de ‘islamisering van de publieke ruimte tegengaan’, zo zegt zij in onvervalst Geertwilderiaans.

De SGP schiet echter in haar eigen voet: ze begrijpt niet dat de vrijheid die ze aan andere religies schenkt, dezelfde vrijheid aan de eigen religie garandeert. Als de SGP haar zin krijgt, en de gebedsoproep van de moskee wordt verboden, dan zijn de kerkklokken der christengemeenten de volgende om verboden te worden.

Priesters aan de bijles

Ik voorspelde het al eerder, maar mgr. Wiertz zei het dit weekend hardop: priesters moeten een burgerbaantje vinden. De voorbeelden van dergelijke baantjes die de bischop gaf, getuigt wellicht niet van heel veel kennis van zaken buiten het bisschoppelijk paleis – moestuinen, bijles geven, docent middelbare school – maar het idee is natuurlijk onvermijdelijk.

Remonstranten, oud-katholieken en Oosters-Orthodoxen in Nederland gingen ons al voor: door de week taxichauffeur of bloemenkweker, ‘s avonds en in het weekend naar de kerk als diaken of priester. Ook dat is de toekomst.  Bovendien beloofde de visionair uit Roermond dat hij missionarissen uit te buitenland zou laten halen om het geloof te verkondigen. Wie die missionarissen dan gaat betalen, bleef dan weer een beetje duister.

De tijden, ze veranderen. Inderdaad, Bob. Inderdaad.

Foto: Bobby Nick/Freeimages.com.  De man op de foto wordt niet in het artikel beschreven.