‘Samen luisteren in de stilte’ van Jos Douma, Anselm Grün e.a. is een hulpmiddel om als lezer van de Bijbel nu ook luisteraar te worden. Dit boek is geschikt voor iedereen die de uitdaging aan wil gaan om te lezen met hart en ziel.
door Marieke Drent
Het boek geeft eerste een theoretische uitleg over contemplatie en lectio divina (lezen, mediteren, bidden en contempleren). Het bevat handige tips en handvatten om de lectio divina toe te passen. Om zo te ontdekken wat de tekst jou als persoon wil zeggen.
In een tijd waarin we vooral gericht zijn op wetenschap is het ook, en misschien nog wel meer, van belang om te zien wat de tekst met jou als persoon doet en wat het jou wil zeggen. God spreekt wel degelijk het individu aan.
Met enkel een wetenschappelijke of ‘exegetische’ kennis van de Bijbel komen we niet verder dan enkel die kennis. Je kunt je dan afvragen of een ‘kennis’ van God zijn voldoende is of dat je ervoor kiest om een diepere relatie aan te gaan. Je innerlijk te verrijken met de tekst. Dit boek geeft mogelijkheden om tot ontdekkingen en inzichten te komen bij jezelf waar je nooit enkel vanuit kennis aan zou hebben gedacht. Zo ontwikkel je een relatie die je aanraakt, aanvult en laat opbloeien.
Het boek biedt 40 oefeningen. Naast iedere Bijbeltekst staat een beschrijving van de beleving van de schrijver die de lectio divina heeft toegepast. Hiermee word je als lezer op weg geholpen om aan de slag te gaan met de tekst. Het boek geeft dus niet alleen teksten met daarbij opdrachten om stap voor stap toe te passen. Het geeft ook inzichten in de tekst vanuit de schrijver die de oefening al heeft gedaan.
Het boek is hierdoor geschikt voor een breed publiek. Diegene die eerst graag wil weten wat je kunt verwachten als je aan de slag gaat met de tekst, is aan te raden om eerst te lezen wat de schrijver heeft ervaren.
Diegene die graag zelf aan de slag gaat met de tekst, kan het beste de stappen toepassen van de lectio divina die beschreven worden aan het begin van het boek. De teksten om mee aan de slag te gaan staan op iedere blauwe pagina van het boek. Zo voorkom je dat je eerst te veel leest van de ervaring van anderen waardoor je weer in je hoofd gaat zitten en de tekst alsnog niet eerst zelf beleeft. Het lezen van de beleving van de schrijver is zeker van harte aanbevolen nadat je zelf de oefening hebt toegepast. Hier zou je weer nieuwe tips, technieken en inzichten uit kunnen halen.
Met dit boek kun je leren luisteren naar de tekst en leer je het verhaal kennen in de stilte van je hart. Ook geeft het een uniek kijkje in de harten van de schrijvers die ons in alle kwetsbaarheid meenemen in hun beleving.
Marieke Drent (1989) is afgestudeerd als verpleegkundige en hbo theoloog en nu werkzaam als coördinator familiepastoraat en diaconie. Marieke wil zich met name inzetten voor de verbinding tussen mensen, samen zoeken naar ons verhaal. Het evangelie verbinden met het dagelijks leven is een groot onderdeel daarvan. Als redacteur bij katholiek.nl wil zij op een breed vlak die verbindingen waar maken.