Samen naar een zingevende, inspirerende film met een nagesprek en koffie achteraf. Dat is de Pop Up Film Club, een idee van Jacob Bouwman (Het Filmgesprek, voorheen KFA Filmbeschouwing), Theo Wierema (De Zinnen) en Eric van den Berg (Katholiek.nl). Deze week kun je met de pop-up filmclub naar de film Experimenter.

Experimenter

Experimenter is een fascinerende gedragsstudie, gebaseerd op het leven en onderzoek van Dr. Stanley Milgram.

Hoofdthema van deze indrukwekkende biopic is de manier waarop mensen steeds meer instrumenten worden in dienst van organisaties/instituties.

Yale University, 1961. Vanuit zijn eigen drang om de Holocaust te verwerken, bedenkt Dr. Stanley Milgram (Peter Sarsgaard) een controversieel psychologisch experiment waarbij mensen geloven dat ze electroschokken toedienen aan een proefpersoon in een andere kamer. Alleen zijn zij zélf de proefpersoon en gaat het niet om de werking van andermans geheugen, maar om hun eigen gehoorzaamheid, geweten en vrije wil. Het resultaat van de experimenten is schokkend: 65 procent van Dr. Milgrams proefpersonen dienen hun ondervraagde een potentieel dodelijke dosis toe, omdat een gezagsdrager in een labojas hen daar beleefd om verzoekt. Maar zijn onderzoek keert zich tegen hem en in de media en een tv-film met William Shatner wordt hij afgeschilderd als een manipulatief monster. In 1974 slaat hij terug met een nieuw boek, Obedience to Authority.

Twee data

Utrecht gaat door bij min. 1 aanmelding
Den Haag gaat door bij min. 3 aanmeldingen

Verzamelen voor de betreffende filmzaal. Filmkaartje, koffie achteraf, betaal je zelf.