Abdij

    Een abdij is een klooster met aan het hoofd een abt of abdis. Met name benedictijnen, kartuizers, cisterciënzers en norbertijnen wonen in een abdij. Om een abdij te starten (stichten) zijn minimaal 12 bewoners nodig.

    Een abdij is vaak meer dan alleen een kloostergebouw. Erom heen is een werkgebied (bijvoorbeeld een bierbrouwerij, kaarsenmakerij of drukkerij), en vaak ook landerijen. Met de krimp van kloosters neemt dat laatste sterk af.

    Abdijen in Nederland en Vlaanderen

    Dit zijn abdijen in Nederland en Vlaanderen: * Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen * Sint-Willibrordsdabij Doetinchem * Abdij Sion, Diepenveen * Abdij Sint-Benedictusberg, Lemiers (Vaals) * Abdij Lilbosch, Echt * Abdij Maria Toevlucht, Klein Zundert * Abdij van Berne, Heeswijk * Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven, Berkel-Enschot * Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningsoord, Arnhem * Abdij Tongerlo * Abdij Averbode * Abdij Affligem * Sint-Benedictusabdij Achel (Achelse Kluis) * Abdij Dendermonde * Abdij Grimbergen * Abdij van Keizersberg (Leuven) * Abdij Mariënlof (Borgloon) * Abdij van Postel * Abdij van ’t Park, Heverlee * Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het heilig Hart van Westmalle * Sint-Sixtusabdij, Westvleteren * Sint-Andriesabdij, Zevenbergen (Brugge) * Sint-Bernardusabdij, Bornem Daarnaast zijn er abdijen die formeel niet meer zo heten omdat er een religieuze gemeenschap woont die geen kloosterorde is. Voorbeelden zijn de Paulusabdij in Oosterhout (Gemeenschap van Chemin Neuf) en de abdij van Drongen. Ook zijn er monumentale abdijen die geen religieuze functie meer hebben, zoals de Sint-Pietersabdij in Gent (museum) of de Abdij van Middelburg (museum en provinciehuis).

    Eric van den Berg is initiatiefnemer en oud-hoofdredacteur van Katholiek.nl. Hij werkt als communicatiestrateeg en is negenvoudig auteur. Geregeld wordt Eric gevraagd katholieke thema's toe te lichten voor RKK/NCRV, EO, Groot Nieuws Radio, het Nederlands Dagblad en andere media.