Valentijn (Valentijnsdag)

  Andere namen: Valentinus van Terni, bisschop Valentinus
  Gedachtenis: 14 februari
  Heiligverklaring: –

  Levensbeschrijving

  Aan het begin van de derde eeuw wordt vlakbij Rome Valentinus geboren. Hij groeit in een veilige omgeving op en volgt al snel zijn roeping: hij wordt priester. Verder is er uit zijn vroege jaren niet veel bekend. Pas als hij de kromstaf aanneemt en bisschop in Terni wordt, komt Valentijn meer, zoals we nu zeggen, “in de publiciteit”.

  De bekendste legende is het verhaal waaraan Valentijn nu nog ieder jaar zijn Valentijnsdag te danken heeft. Een jongen en een meisje verzoeken de bisschop om hen beide te huwen. Het meisje is katholiek, haar vriend zit in het Romeinse leger. In die tijd heeft keize Claudius iedere mankracht hard nodig en kondigt een decreet af, dat soldaten niet mogen trouwen. Valentijn legt het decreet naast zich neer en kiest voor de liefde tussen twee jonge mensen. Hij trouwt het stel in het geheim. Het nieuws, dat hij toch soldaten huwt, gaat als een lopend vuurtje door de streek. Steeds meer verliefde stelletjes weten de bisschop te vinden.

  Het loopt niet goed af voor Valentijn. Claudius II laat hem gevangen nemen. De bisschop probeert de keizer te bekeren, maar Claudius is woest. Valentijn wordt gefolterd en uiteindelijk op 14 februari 268 onthoofd. In Terni wordt hij begraven.

  Een andere legende is de genezing van een blind meisje. Valentijn is gevangen gezet, en zijn bewaker vertelt over zijn dochter. Valentijn geeft – op de dag van zijn onthoofding – de man een briefje voor zijn dochter. Na zijn dood leest de dochter het briefje en er valt een gele bloem van het papier. Op het briefje staat alleen “van Valentinus” en plots heeft het meisje haar gezichtsvermogen terug.

  Patronages
  Imkers, jeugd, verliefden en verloofden, molenaars. Tegen verschillende ziekten, zoals oogaandoeningen, pest, stuipen. Voor een goed huwelijk.