Britse hype rond Halllujah van Leonard Cohen

0
1309

Dankzij het Britse programma X-factor met winnares Alexandra Burke wordt het nummer Hallelujah van Leonard Cohen een tophit rond de kerstdagen.

Hallelujah is de meest verkochte download in de Britse popgeschiedenis geworden. Het lied in een vertolking van Alexandra Burke verkocht meer dan 150.000 exemplaren op zijn eerste dag van release. Dat brak het vorige record van 82.000 dat door Leona Lewis voor haar debuut van de X-factor.

Gennaro Castaldo van platenketen HMV – zeg maar de Britse Free Record Shop – zei: “We zien een fenomenale stormloop om Halleluja te downloaden van onze website. Het is zowel de snelste als grootste downloadverkoop ooit”. Zodra bekend werd dat Burke haar cover zou uitbrengen, kwam er een massale internetcampagne op gang van fans van Jeff Buckley. De Amerikaanse zanger, die in 1997 verdronk in de Mississippi, heeft volgens hen de definitieve versie van de song opgenomen. De fans van de zanger willen namelijk niet dat X-Factor winnares met kerst bovenaan komt te staan met haar versie van Hallelujah en daarom kopen ze massaal de versie van Buckley.

Vorige week stond de versie van Buckley al op nummer dertig in de Britse hitparade. Volgens de peiling die halverwege de week wordt gehouden, was het nummer gisteren al opgerukt naar de derde plaats. Volgens diezelfde cijfers zat het maar tienduizend downloads meer achter Leona Lewis’ Run, dat vorige week op één stond. De originele versie van Leonard Cohen kreeg ook een verkoopboost.