Zijn pleidooi om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor een islamitische feestdag kwam bisschop Tiny Muskens destijds op nogal wat kritiek te staan. Hoezo een christelijke feestdag opgeven?
Maar dat hoeft helemaal niet. Muskens koos niet willekeurig voor Tweede Pinksterdag. In een toch vrij katholiek land als Italië wordt deze feestdag namelijk niet gevierd, zo stelde hij vast. Sterker nog: deze feestdag bestaat niet.
In tegenstelling tot Pasen en Kerstmis heeft Pinksteren geen octaaf, een periode van acht dagen vanaf het hoogfeest. En toch staat er een octaaf van Pinksteren in uw Graduale? Dan heeft u een exemplaar van voor het Tweede Vaticaans Concilie. Dat bracht Pinksteren terug tot zijn oorspronkelijke betekenis: de afsluiting van de paastijd. Daarom wordt op de zondag van Pinksteren de paaskaars gedoofd.
Op Tweede Pinksterdag wordt eigenlijk gewoon een maandag in de tijd door het jaar gevierd. Maar een votiefmis voor de Heilige Geest kan natuurlijk ook. Dan kunt u met uw schola gewoon het ‘Spiritus Domini replevit’ of ‘Veni Sancte Spiritus’ zingen.
Een cantatedienst geeft nog meer mogelijkheden. Bach componeerde zelfs twee cantates voor Derde Pinksterdag: ‘Er rufet seinen Schafen mit Namen’ (BWV 175) en ‘Erwuschtes Freudelicht’ (BWV 184).
En anders is er altijd nog de meubelboulevard.
Foto: Ardfern (Own work) CC BY-SA 3.0 or GFDL, via Wikimedia Commons