Elvis Presley: popster als moderne heilige

0
1365

“Vòòr Elvis Presley was er niets”, zei John Lennon. Na de dood van de King is er een heiligencultus ontstaan rond de Amerikaanse zanger. Marinepredikant Fred Omvlee houdt over deze moderne ‘heilige’ een bachelorcursus aan de Universiteit van Amsterdam.

De cursus bestaat uit twaalf colleges waarin Omvlee ingaat op het leven van Elvis Preseley (1935-1977). Het start bij de opkomst van de Amerikaanse zanger en filmster en probeert antwoorden te geven op de religieuze betekenis van Elvis anno 2010. In zijn leven, bij zijn dood en zijn begrafenis waren mensen idolaat van de popster. Zijn villa Graceland groeide uit tot een bedevaartsoord met jaarlijks honderdduizenden bezoekers. In 2006 werd Graceland een ‘national landmark’.

Na de dood van Elvis ontstaat een cultus die zijn weerga niet kent. Anno 2010 is die status niet verminderd. Er zijn honderden boeken verschenen, allerlei websites, ‘Saint Elvis’-bijeenkomsten en er is zelfs een iPhone applicatie waarmee gebruikers kunnen laten weten dat ze Elvis in levende lijve hebben gezien.

Fred Omvlee: “Toen hij begon, werd Elvis beschouwd als een bedreiging voor het morele en religieuze establishment toen hij begon, ondanks dat hij zelf vrij religieus was.Echter, ik zie veel gelijkenissen met Elvis als moderne heilige.”

De serie colleges heet ‘Elvis Presley: from King to Contemporary Saint’ en start in september in Amsterdam. Fred Omvlee is tevens bezig met een promotiestudie naar moderne heiligen zoals Elvis Presley.