Heiligverklaring ‘apostel van Brazilië’

0
1051

Volgende week woensdag 2 april wordt de jezuïet José de Anchieta heilig verklaard, samen met Marie de l’Incarnation en bisschop Francois de Laval. De jezuiet staat te boek als ‘de apostel van Brazilië’.

Pater José de Anchieta werd in 1534 op Tenerife geboren en trad in 1551 in de orde van de jezuïeten. Hij vertrok twee jaar later als een van de eerste missionarissen naar Brazilië. Daar hielp hij mee bij de stichting van de stad Sao Paulo, en legde hij de grondslag voor de kerk in Brazilië. Hij deed veel voor de Indianen. Zo stelde hij van hun taal de eerste grammatica samen. Later zou ook een woordenboek volgen. Ook schreef hij gedichten, liederen, religieuze drama’s, en een catechismus in de Guarani-taal. Deze ‘Apostel van Brazilië’ stierf op 9 juni 1597 in Retiriba.

Verering en cultuur

Grondlegger van Sao Paulo, van de inlandse Braziliaanse literatuur, eerste samensteller van grammatica’s en woordenboeken van inlandse Indianentalen: spectaculaire feiten. Toch is dat alles niet de reden waarom de Kerk hem vereert als heilige. Vanuit zijn eigen perspectief zijn het bijkomstigheden die hun oorsprong vinden in zijn ijver voor ‘de eer van God en het heil van de zielen’, zoals hijzelf zei.

Op 22 juni 1980 werd hij door paus Johannes Paulus ii zalig verklaard. Zijn heiligverklaring volgt op 2 april 2014.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here