Katholiek Hengelo onthult monument voor slachtoffers seksueel misbruik

0
1102

Op 9 april 2012, Tweede Paasdag, wordt op het kerkplein voor de Onze Lieve Vrouwekerk in Hengelo (O). een permanent monument voor slachtoffers van seksueel misbruik onthult. Vooraf wordt op een nader te bepalen datum een informatieavond gehouden met medewerking van Anke Bisschops, slachtoffer en kunstenaar Frans Houben en pastoor Koos Smits.

“De oproep van Anke Bisschops is ons uit het hart gegrepen.” Dat zegt de locatieraad en de pastoraatsgroep van de Onze Lieve Vrouwekerk in Hengelo op de oproep van pastoraal psychologe Anke Bisschops om een permanent gedenkteken te hebben voor slachtoffers van seksueel misbruik door dienaren van de kerk.

Bisschops deed die oproep in december, net als Katholiek.nl iets later, om vanuit de kerk een concreet en permanent gebaar te maken naar slachtoffers toe. “In april 2011 is in de locatieraad en pastoraatsgroep het idee geopperd om een monument voor seksueel misbruikte kinderen op te richten. Slachtoffers hebben recht op erkenning, want deze gruwel mag nooit vergeten worden; zeker kinderen moeten zich altijd veilig voelen.” zegt Louis Hövels van de Onze Lieve Vrouwekerk.

In september 2011 kreeg het plan concrete invulling. Om recht te doen aan alle kinderen die seksueel misbruikt zijn, is besloten het monument niet alleen op te richten voor de kinderen die in de rooms-katholieke kerk zijn misbruikt. Glaskunstenaar Frans Houben uit Ootmarsum is bereid gevonden het monument te maken. Houben is auteur van het boek ‘nr. 21’ en zelf misbruikslachtoffer. Het beeld wordt een twee meter hoge madonna, met daarvoor spelende kinderen. De sculptuur is gemaakt van roestvrij staal en strepen in verschillende kleuren blauw van glaw. Frans Houben over het monument: “Het stelt de beschermende rol voor die de kerk zou moeten hebben, zeker voor kinderen. Dat is mijn boodschap.” Gekozen werd voor Tweede Paasdag om het beeld te onthullen: “Na een donkere periode, komt er toch weer licht”, aldus Hövels van de parochie.

Het monument wordt geplaatst op het kerkplein van de Onze Lieve Vrouwekerk, naast de Levensboom van pastor Van Hal. Op 9 april 2012, Tweede Paasdag, wordt het monument onthuld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here