Kerken herdenken slachtoffers vliegtuigramp Oekraïne

0
1440

Nederland is in shock na de vliegtuigramp met de gecombineerde KLM/Malaysian Airlines vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Ook in Nederlandse kerken heerst rouw en groot verdriet. In meerdere kerken vinden herdenkingsdiensten plaats.

Op zijn persoonlijke blog liet hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam Jan Hendriks “diep geschokt” te zijn. “Ik wil hiermee mijn medeleven betuigen aan de familieleden van de slachtoffers die nu zo volkomen onverwacht hun dierbaren moeten missen onder deze tragische omstandigheden. In de Eucharistieviering van deze vrijdag zal ik de slachtoffers gedenken en voor hun zielenrust bidden. Voor de vele nabestaanden wil ik bidden om kracht en troost. Ik hoop dat zij in deze vreselijke omstandigheden alle hulp zullen krijgen om dit te kunnen verwerken en een waardig afscheid mogelijk te maken.”

“Woorden schieten te kort. Wij denken aan de nabestaanden. En bidden voor hen.” zegt ds. Arjan Plaisier van de PKN. “Wij zullen dat ook doen, zondag, wanneer we als gemeente samenkomen. Als we het ‘Heer, ontferm U bidden’. Wellicht door dan ook namen te noemen. Van omgekomen mensen. Van nabestaanden. Want als er mensen en families lijden, dan lijden we allen mee.”

Het medeleven van de bisschoppen gaat eerst en vooral uit naar de familieleden en vrienden van de slachtoffers die door deze ramp zijn getroffen. Kardinaal Eijk roept namens alle Nederlandse bisschoppen “alle gelovigen op om alles te doen wat mogelijk is om de nabestaanden op te vangen en te ondersteunen. En wij roepen alle gelovigen op om in de vieringen op komende zondag de slachtoffers in de barmhartigheid van God aan te bevelen en te bidden om kracht en moed voor de nabestaanden”.

Paus Franciscus bidt voor de slachtoffers van de ramp en hun nabestaanden. Hij riep alle partijen die betrokken zijn bij het conflict op om tot vrede en oplossingen te komen.Ook hoopt hij verder nog meer onschuldige mensenlevens kan worden voorkomen.

In meerdere kerken wordt vandaag en dit weekend stilgestaan bij een van de grootste vliegtuigrampen uit de Nederlandse geschiedenis. In de Sint Jacobusparochie in Den Haag vond vanmiddag een eerste herdenking plaats. Pastoor Ad van der Helm: “Het lijkt erop dat onschuldigen slachtoffer zijn geworden van dit regionale conflict. Ons gebed is voor de zielenrust van de gestorvenen en om kracht en troost voor de nabestaanden. Er is ruimte voor stilte en gebed.”

Het toestel van Malaysia Airlines, een Boeing 777 met 283 passagiers en vijftien bemanningsleden aan boord, vertrok donderdag rond het middaguur naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. De vlucht werd uitgevoerd door Malaysia Airlines en KLM. Volgens vicepresident Huib Gorter van Malaysian Airlines meldde de Oekraïense luchtverkeersleiding dat om 14.15 uur het contact met het vliegtuig werd verbroken. Het toestel vloog toen op ongeveer vijftig kilometer van de Russische- Oekraïense grens.

Naast 194 Nederlandse passagiers gaat het om zeker 27 Australiërs, 44 Maleisiërs 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 5 Belgen, 3 Filippijnen, een Canadees en een passagier uit Nieuw-Zeeland.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend voor nabestaanden: 070-3487770. Ook Malaysia Airlines heeft een informatienummer geopend voor familieleden van slachtoffers: 00 6037 8841234. De RVD heeft een vlaginstructie uitgevaardigd, waarbij overheidsgebouwen en particulieren wordt gevraagd de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here