Priester Ruud Verheggen: ‘Je moet God durven te zien’

Op zijn zevende wist hij zich geroepen door God. Toen hij 24 was het zo ver: de Limburgse Ruud Verheggen werd pastoor. Op Radio Kik vertelt hij uitgebreid hoe het leven van een Limburgse dorpspastoor eruit ziet aan het begin van de 21e eeuw.

Een werkweek van 60 tot 70 uur is vrij normaal. Hij staat om kwart over zeven op, heeft zijn ontbijt en dan bidt hij de getijden. Vanaf een uur of negen de voorbereiding van de liturgie en bijvoorbeeld lesgeven, catechese voor kinderen en volwassenen. “Je bent ook manager dus je moet vergaderingen voorbereiden, en eigenlijk wordt er te veel vergaderd. Maar je bent ook met ziekenbezoek bezig, stervensbegeleiding. Je hebt huwelijksgesprekken, doopgesprekken. Tussen de zestig en zeventig uur werken kom ik wel. Elke week.”

En dus vet betaald? “Nee, er is een standaardregeling voor alle priesters in Nederland. Dat is een net salaris maar het is geen vetpot. Het voordeel is je hebt vrij woning in een pastorie. Dat bepaalt mede je inkomen. En de rest zit je gewoon op een minimumloon. Je doet het uit roeping en niet voor het geld. Dan kun je beter naar een ziekenhuis gaan als geestelijk verzorger.”

Verheggen gaat in op het geloof. “God werkt door mensen heen. Je moet God in de wereld durven te zien”, zegt de priester. “Natuurlijk kunnen mensen soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Dan probeer je het beste erin te zien en rustig te blijven.”

“Ik ben liever een pastoraal iemand, dan iemand die als leraar erboven staat. Je moet er zijn in de zorg en aandacht voor mensen. De kerk moet zich niet terugtrekken, maar juist aanwezig zijn in het sociale leven van mensen. In de gewone activiteiten krijg je contact met mensen. Je kunt elkaar helpen en ondersteunen. Uit het contact met mensen kom je tot groei. Vanuit de ontmoeting kun je tot de verdieping komen.”

Lourdes in Limburg

In het boeiende en persoonlijke interview vertelt Ruud Verheggen over Klein-Lourdes in Tienray, de bijzondere Lourdesplaats in Noord-Limburg. Er komen zo’n 30.000 pelgrims per jaar. De boodschap van Lourdes is het vinden van God in het kruis en dat weerklinkt in Klein-Lourdes, zegt de priester. “In het kruis zie je dat Jezus voor ons is gestorven om ons te redden. Het is een symbool van liefde. Het geloof is ingewikkeld omdat we vaak zelf alles beter willen weten. Het geloof vraagt een levensinzetting en een houding van dienstbaarheid.”

Beluister het gehele radio-interview:

(foto: (c) Karin Vermeulen)