Webmaster Vaticaan: ‘Site Vaticaan gaat op de schop’

0
1209

VATICAANSTAD – In een interview met L’Osservatore Romano vandaag geeft de webmaster van de website van het Vaticaan, bisschop Lucio Adrian Ruiz, aan dat de website van Vaticaanstad op de schop gaat. “We willen niet alleen grafisch maar ook structureel de inhoud, of liever van de virtuele aanwezigheid van de paus, beter weergeven.”

Mgr. Ruiz zegt dat de site zal een belangrijke herontwerp zal ondergaan – een uitdagende taak voor de ruim 500.000 pagina’s tellende website. De vernieuwde website zal Vaticaanse documenten, pagina’s over diplomatieke activiteit van de Heilige Stoel, evenals een pagina met video’s van paus Benedictus XVI aanbieden.
“Vatican.va beschouwen we als de virtuele etalage van de paus op het web”.

De huidige en nieuwe website biedt echter geen ruimte voor dialoog. “Zoals Angelus op het Sint Pietersplein is voor degenen die komen luisteren naar de Paus, zo heeft onze website geen interactiviteit. Geen chat, geen sociaal netwerk.” aldus Ruiz. “Er zijn praktische en theologische bezwaren. Denk aan de enorme aantallen mensen die de interactie met de paus willen aangaan. Het is onmogelijk om dat te beheren. Bovendien willen we de universele zending van de paus en de rijkdom van de Kerk beperken tot het web. Dit betekent niet dat we niet de noodzaak zien om de taal van de website te moderniseren zodat het begrijpelijk is voor de internetbezoekers.”

De meeste websitebezoekers komen uit de Verenigde Staten zegt Mgr. Ruiz in het interview. Daarna volgen Italië, Spanje, Duitsland, Brazilië, Zuid-Korea, Mexico, Canada, Frankrijk en China. De traffic op de site is het zwaarst tussen 3:00 uur tot middernacht (Rome tijd); populaire zoekmachinetermen die leiden tot de site zijn Vaticaan, katholiek, rooms, Osservatore, kerk en heilige.