Financiële hervormingen in het Vaticaan: een zaak van lange adem

Vorig jaar konden voor het eerst de boekhoudingen van de 136 entiteiten in het Vaticaan samen worden gelegd. Dat benadrukt een tevreden directeur Danny Casey in een gesprek met Tertio. Stap voor stap probeert hij eenvormigheid te krijgen in de rekeningen van de Heilige Stoel, de Curie en Vaticaanstad. Een titanenwerk waarbij de Australiër op weerstand stoot.

Dat de operatie met moeilijkheden gepaard gaat, bewijst alweer de recente opschorting van een contract tussen het Vaticaan en het bedrijf PricewaterhouseCoopers. Vaticaanwatchers verschillen van mening over de reden voor de opschorting, allicht door staatssecretaris Pietro Parolin, van de studie die kardinaal George Pell bestelde. Sommigen spreken van mankementen in de overeenkomst en anderen zien er de hand in van conservatieve krachten in het Vaticaan die niet wensen dat de financiële doos van Pandora er opengaat.

Het gesprek met Danny Casey, Pells rechterhand, maakt deel uit van een dossier dat Tertio deze week brengt over de financiële hervormingen in het Vaticaan.

Paus Franciscus benoemde negen kardinalen in een ‘kroonraad’ die hem moest bijstaan bij de bestuurlijke hervorming van het Vaticaan. Een van de leden is de Australische kardinaal George Pell. Hij kreeg de leiding over het nieuwe ministerie voor Economie en Financiën.

Als aartbisschop van Sydney had Pell al financiële hervormingen doorgevoerd. Daarvoor had hij Casey aangetrokken. Hoewel het aartsbisdom er niet slecht voorstond, wist hij door rationalisatie en verhoging van de inkomsten nieuwe investeringen mogelijk te maken, zoals een nieuw priesterseminarie.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Pell hem vroeg om hetzelfde werk in het Vaticaan te gaan verrichten.

Casey, die nu twee jaar werkzaam is in Rome, benadrukt dat de overgang naar een gezond en transparant management meerdere jaren vergt. Alle organen van de Curie moeten stap voor stap leren om zich aan strikte normen te houden. “Ik hoef u niet te zeggen dat het ene orgaan een betere leerling is dan het andere, maar door de band genomen merk ik een positieve houding tegenover ons stappenplan.” Maar er zijn er ook, aldus Casey, die weigeren volgens de nieuwe voorschriften te werken.

Het uiteindelijke doel is dat alle organen van de Heilige Stoel, de Curie en Vaticaanstad voldoen aan internationale standaarden en transparant werken. Het zal een zaak van lange adem zijn, maar, zo zegt Casey, “zoals in Sydney zou ik graag als resultaat zien dat het Vaticaan rendabeler wordt zodat er meer goede werken kunnen gebeuren”.

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto: © EVL