Groot digitaliserings project Vaticaanse bibliotheek en Bodleian vordert gestaag

0
1184

De Vaticaanse Apostolische Bibliotheek en de Bodleian Library van de Universiteit van Oxford werken sinds 2012 samen om 1,5 miljoen pagina’s oude manuscripten te digitaliseren en vrijelijk toegankelijk te maken via internet. De eerste resultaten zijn zichtbaar via een speciale website van de Engelse universiteitsbibliotheek.

Het samenwerkingsproject tussen de twee bibliotheken is mogelijk doordat de Polonsky Foundation twee miljoen pond schonk. De digitaliseringswerkzaamheden beslaan in totaal vier jaar.

De adjunct-bibliothecaris van de Bodleian, Richard Ovenden, heeft het een “zeer belangrijk” project dat “een enorme impact heeft op de wetenschappelijke wereld in het ontwikkelen van een gedeelde digitale bibliotheek van grote boeken en manuscripten.” Hij beschrijft de Vaticaanse bibliotheek als één van de belangrijkste bibliotheken in de wereld. Ovenden: “De gedachte dat door de kracht van het internet de Vaticaanse apostolische bibliotheek zijn culturele schatten toegankelijk voor wetenschappers maakt, is een van de meest opwindende dingen van dit project.”

De Vaticaanse bibliotheek herbergt een onbetaalbare collectie van meer dan 1,6 miljoen boeken, 8.300 incunabelen en 75.000 manuscripten. Het digitaliseringsproject zal zich richten op Hebreeuwse en Griekse manuscripten en incunabelen. De keuze is gemaakt vanwege hun wetenschappelijke waarde en historisch belang. Zowel religieuze als wereldlijke teksten worden gedigitaliseerd die van voorname historische betekenis zijn. Onder de nu beschikbare teksten zijn onder meer exemplaren van de Gutenberg-bijbel en Griekse psalters uit de Middeleeuwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here