Heiza verschijnt waar Goedgelovig.nl verdwijnt

0
1671

Een opmerkelijk begin van deze week. De succesvolle ‘gristelijk-satirische’ weblog Goedgelovig.nl zegt te stoppen op 24 maart 2014. En begin april start een nieuwe anoniem-religieuze website Heiza, dat GeenStijl eens flink wil aanpakken.

“Het Dwaze Zaken Collectief, de groep columnisten achter Goedgelovig, heeft haar best gedaan om een luis in de pels van christelijk Nederland te zijn. Met humor, satirisch-kritische opinie en af en toe pitbull-achtige onderzoeksjournalistiek volgden we door de jaren heen tal van kerken, christelijke organisaties en eenmansbedieningen. Voor de christelijke wereld was het genre nieuw en de tegendraadse rol van Goedgelovig, geïnspireerd door Erasmus’ satirische werk ‘Lof der Zotheid’, werd niet altijd gewaardeerd. Maar toch bouwden we gestaag een trouwe schare lezers en reageerders op”, schrijft het relicollectief in haar afscheidsrede.

In 2008 werd Goedgelovig opgemerkt door de IKON en de Protestantse Kerk, die de eerste gouden Webfish Award aan de site toekenden. Daarna ging het hard. Maandelijks heeft Goedgelovig 150.000 bezoeken en is de site sinds haar oprichting bijna 10 miljoen keer bezocht. De ‘twitterkoe’ wordt door bijna 3.000 mensen gevolgd en er zijn meer dan 180.000 reacties. Daarmee is Goedgelovig een van de grootste en meest actieve christelijke webplatforms geworden, een geweldige prestatie.

Populaire items op Goedgelovig waren onthullingen rondom TRIN, de Mockfish Awards voor meest lelijke reliwebsite van Nederland en de uitreiking van de Gouden Bikini aan de meest wereldvreemde christen in ons land. De makers van de website beloven nog enkele onthullingen te komen voordat hun Nieuw Jeruzalem aanvangt. De website goedgelovig.nl blijft vooralsnog online.

Van Goedgelovig naar Heiza

Het nieuws van het einde van Goedgelovig valt samen met het nieuws dat een nieuwe reliwebsite begint. Begin april gaat Heiza online dat mensen die geïnteresseerd zijn in spiritualiteit, zingeving, religie en andere ‘heilige zaken’ iets nieuws wil bieden. De overeenkomst met Goedgelovig is opmerkelijk: Heiza is eveneens anoniem, wil kritisch zijn en trekt ten strijde op het reliveld. Goedgelovig zegt op Twitter niets met Heiza van doen te hebben. “Nee, geen link. NieuwWij gebruikt het nieuwsmoment waarschijnlijk wel bewust” tweet de twitterkoe vanmorgen. “Hoor net van Greco Idema dat het gewoon Gods timing was.”

Initiatiefnemer Harm-Jan: “HeiZa staat voor Heilige Zaken. Zaken die voor mensen ‘heilig’ zijn zullen op onze website centraal staan: veelal gaat het dan om religieuze onderwerpen, of spirituele, ’t is maar net hoe je het noemen wilt. Maar we willen ook kijken naar niet-religieuze onderwerpen die toch ‘heilig’ zijn voor mensen. Denk aan familie, duurzaamheid en voetbal. Hoe we deze zaken gaan combineren met typisch religieuze zaken? Let maar op. Genoeg heisa straks op Heiza!”

Ten strijde tegen GeenStijl

Opvallend genoeg is GeenStijl de inspiratiebron voor Heiza. “Wat we bijvoorbeeld gaan doen is een serie maken over hoe GeenStijl over religie, eigenlijk vooral de islam schrijft. Dat is echt zo verschrikkelijk vijandig, irritant en eenzijdig. Heb je ze wel eens gelezen, de blogs van A. Nanninga en Hans Jansen? Tsjongejonge. Maar, en daar gaan we die gasten van GeenStijl straks keihard op aanspreken, waarom alleen maar van die eenzijdige anti-religiestukjes? Maar ook: waarom wordt er door christenen en moslims slechts af en toe op deze blogs gereageerd op kerkelijke en religieuze sites? Durven ze het niet?” zegt Harm-Jan.

Naast het aanpakken van GeenStijl wil Heiza kritische blog plaatsen over “de media-aanbidding onder een aantal bekende theologen, de macht van fondsen, diaconieën en directeuren van grote kerkelijke en religieuze organisaties, sekten in Nederland en de macht van voetbalclubs.”  Het opmerkelijke is, dat zowel Heiza.nl als Nieuwwij.nl bij hetzelfde hostingbedrijf is gestald. We zullen zien of Heiza een grap is, of een spin van Nieuwwij.nl

Bron: Goedgelovig.nl/Nieuwwij.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here