Kijkcijferrecord en kritieken voor The Passion

Donderdagavond hebben meer dan 3,2 miljoen mensen naar The Passion gekeken. Het live-televisieprogramma is een moderne musical van het lijdensverhaal van Jezus Christus. Het tv-format verdeelt de meningen: van fantastisch spektakel tot popcornpasen.

Na Gouda, Rotterdam en Den Haag werd The Passion voor het eerst buiten de Randstad ten gehore gebracht. In Groningen stonden 20.000 mensen op de Vismarkt te luisteren naar Jan Dulles als Jezus, Simone Kleinsma als Maria en Jamai als Judas. Het spektakel werd live op Nederland 1 uitgezonden. Het was het best bekeken programma van de avond. Op de piek keken 3,5 miljoen mensen. Het programma had een bereik van 4,9 miljoen mensen.

The Passion als tv-musical is overgewaaid uit Engeland. In 2006 werd de ‘Manchester Passion’ door de BBC uitgezonden, een jaar later gevolgd door een Kerstversie in Liverpool. Volgend jaar wordt het programma uitgezonden in de Verenigde Staten. De Amerikaanse producent Michael Davis heeft het format gekocht van de EO en de RKK.

RKK-presentator Leo Fijen is enthousiast over de vele kijkers. Vanmorgen twitterde hij: “Ongelooflijk! Topscore van 3,2 miljoen kijkers voor Passion. Lijdensverhaal Christus verovert Nederland. Word er stil van op deze Goede Vrijdag.” Mediapriester Roderick Vonhögen twitterde enthousiast. “Meer dan 3,2 miljoen kijkers voor #ThePassion in #Groningen. Daar kan geen #Paashaas tegenop :)” twitterde hij.

Naast bewieroking is er ook kritiek. De Volkskrant vraagt zich af of het televisieprogramma kunst of popcornpasen is. De Amsterdamse Erwin van den IJssel kan The Passion niet serieus nemen. “Ze doen alsof ze samen een héél groot doel aan het verwezenlijken zijn: het vertellen van dat belangrijke verhaal. Maar authentiek komt dat niet over. De voornaamste reden van hun deelname lijkt me toch dat het een leuke schnabbel is.”

Cultuurtheoloog Frank Bosman zegt over The Passion: “Het is als klappen na de Mattheus Passion van Bach. Dat het kan wil niet zeggen dat het goed is.” Er is onder meer kritiek op bijbelse contaminaties als het laatste avondmaal met vijf broden en twee vissen en een verrezen Jezus die over het later loopt. Cabaretier Jan Jaap van der Wal ironiseert het tv-programma op Twitter. “Volgend jaar Gerard Joling als Jezus. In een grot douwen, steen er voor rollen en dan kijken wie er ‘de kracht niet meer voor’ heeft.”

Voorafgaand aan The Passion was er een lezingen- en discussiebijeenkomst aan de Rijksuniversiteit Groningen. In een geseculariseerde samenleving lijkt dé religieuze waarheid niet meer te bestaan, iedereen vult deze waarheid voor zichzelf in. Maar dit blijkt een her-actualisering van The Passion niet in de weg te staan. Wat ooit een moeilijke boodschap was, is nu een fantastisch spektakel. Is de taaie kost ingewisseld voor een snelle hap? Is dit een eigentijdse manier van evangeliseren, of een uitholling van haar boodschap? vroeg onder meer systematisch theoloog Wouter Slob zich af.

The Passion is als playlist terug te bekijken via YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *