RK Twiviakwis 2014

0
2112

Tot en met zaterdag 17 mei 2014 kon je meedoen aan de ‘RK Twiviakwis 2014’ Hier op de website, op Twitter en op Facebook werden een week lang vragen gesteld over het rooms-katholieke geloof. Iedereen kan meedoen. De winnaar mag de titel ‘RK Twivia Master’ dragen en wint een ander te bepalen katholiek kado! Je kunt geen antwoorden meer inzenden. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Winnaars

We hebben twee winnaars: Frank Mélotte en Thijs van der Hulst! Beiden hebben 20 punten verzameld door alle vragen goed te beantwoorden. Met recht mogen jullie de titel ‘RK Twivia Master 2014’ dragen. Frank Mélotte wint de kwis zelfs voor de tweede maal.

We hebben voor jullie twee kado’s:

  1. Het boek ‘Groeien in geloven: bijbel en gebed voor iedere dag’ van Mark-Robin Hoogland
  2. Het boek ‘Een jaar met Franciscus van Assisi – 365 teksten voor elke dag van het jaar’ van Gerard Freeman en Erik van Kerkhoff.

(Overleg even onderling wie welk kado wil hebben en laat mij weten wat de keuze is en wat je adres. Dan sturen we het toe.)

VAN HARTE GEFELICITEERD!!

De volledige eindstand:

1 Frank Mélotte 20
2 Thijs van der Hulst 20
3 Ruud Verheggen 19
4 Bernadette Schutijser 19
5 Christian van Zitteren 18
6 Gabrielle Steffen 17
7 Jurriaan Borst 13
8 Janneke Nijboer 12
9 Menso Bosma 11
10 Rudolf Scheltinga 10
11 Hendro Munsterman 9
12 Ronald Marks 8
13 Eliza Oudshoorn 7
14 Cor Sinnema 7
15 Jan van der Heijden 6
16 Iwan Osseweijer 6
17 Hans Havinga 6
18 Hans van den Heuvel 4
19 Gerarda van Mourik 4
20 Hans Gerritsen 4
21 Angelika Oude Wesselink 2
22 Emmy Bouwman 2
23 Hans Sevenhoven 2
24 Leonie Philippo 2
25 Martine Koops 2
26 Leo Wijfjes 2
27 Oscar Meijer 2
28 Fred van Iersel 2
29 Arnout van Kempen 1
30 Yves Leguen 0
31 Corinna Santen 0

GRAND FINALE BONUSVRAAG RKTWIVIA 2014

Vraag 7: Deze foto is deze week gemaakt, ergens onderweg van A naar B via C. Wat staat er in het midden van de foto?
Voor ieder feit krijg je een punt, tot een maximum van 10. Voor ieder fout antwoord volgt 1 punt aftrek. LET OP: geef alleen hele specifieke antwoorden. Voorbeeld: ‘Een bloem’ is fout, ‘De bloem van kwekerij Kusters uit Maastricht, anno 2014’ is goed.

rkrktwivia2014-bonus

Antwoord: Ik was gisteren in Aken en bezocht de Dom. In de Dom staan twee reliekschrijnen: van Karel de Grote en van Maria. De Mariaschrijn zie je in het midden van de foto. Daar gaat het om. De Karelsschrijn, door sommigen genoemd, staat precies achter de Mariaschrijn en kan vanuit dit perspectief nooit zijn gefotografeerd. In de Mariaschrijn worden volgens de overlevering belangrijke relikwieen bewaard:
– De mantel de Maria droeg tijdens de nacht waarin Jezus werd geboren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt de leeftijd van de mantel te kloppen.
– De windselen van Jezus waarmee Maria het kind beschermde
– Het doek waarin het hoofd van de heilige Johannes de Doper werd gewikkeld na diens onthoofding
– De lendendoek van Jezus die hij aan het kruis gedragen zou hebben
Iedere zeven jaar wordt de mantel van Maria getoond. Dit gebeurt dit jaar weer, tijdens de zogenaamde Heiligdomsvaart van 20 tot 29 juni aanstaande.
De schrijn is een van de belangrijkste gouden werken uit de 13e eeuw: het is voltooid in 1239.

Andere antwoorden, als over het altaar, de stralenkrans of de kapel zijn niet meegenomen (en dus ook niet fout gerekend).
Het meest bijzondere antwoord, dat ervoor zorgde dat ik ‘flabbergasted’ was, gaf priester Ruud Verheggen. Hij wist te vertellen dat kwekerij Weijs uit Blitterswijck de rode gerbera’s verzorgt die je op de foto ziet. Een aardig weetje, die overigens niet meetelde want het ging niet om de bloemenhulde.

Voorgaande vragen:

Vraag 6: Wat zijn de vier basisbeginselen van het katholiek sociaal denken? Voor ieder beginsel 0,5 punt (dus maximaal 2 punten)

De vier basisbeginselen zijn:

1 Bonum commune (algemeen welzijn)
2 Solidariteit
3 Menselijke waardigheid (ook wel: Personaliteit)
4 Subsidiariteit

Lees het uitgebreide artikel op de theologische vraagbaak Lucepedia voor een toelichting.

Vraag 5: Wat is de Latijnse naam voor ‘Ster van Bethlehem’? (1 punt)

Dit was een ‘makkie’ of een ‘instinkerdje’ – het is maar hoe je het beziet. In ieder geval is ‘Stella de Bethlehem’ onjuist. Wat we zochten was een plant: Gewone vogelmelk wordt wel Ster van Bethlehem genoemd. De Latijnse naam is Ornithogalum umbellatum. Ook Campanula isophylla is een goed antwoord. De klokjesbloem wordt namelijk ook ‘Ster van Bethlehem’ genoemd. Een ‘makkie’ dus.

Vraag 4: Welke heilige wordt vereerd op ‘Grote Paardendag’? (1 punt voor de heilige, 1 punt voor het noemen van de datum)

Sint Stefanus, op 26 december. Op veel plaatsen werd hij vereerd als patroon van de paarden. In Zweden hadden ze de Stefanus-rennen. In Beieren reden mensen rond op een paard om zich tegen ziekten te behoeden. Op sommige plaatsen werd haver gewijd of werden paarden gezegend. In Drente kwam het ‘steffenen’ of ‘sunt steffen houden’ voor: men trok er dan op die Tweede Kerstdag op uit.

Vraag 3: Uit welk bijbelvers komt de betiteling van deze Jezus? (1 punt)

rktwivia03

Je ziet Jezus, man van smarten.

De bron is te duiden: Jesaja 53 vers 3:

‘Geminacht en gemeden werd hij door de mensen,
man van smarten, met ziekte vertrouwd,
een mens die zijn gezicht voor ons verbergt,
door ons geminacht en als niet de moeite waard beschouwd.’

Het bleek een moeilijkere vraag te zijn dan we dachten. Dat kwam vooral doordat het beeld niet makkelijk was te duiden: was het Christus op de koude steen? Waar is de doornenkroon? Overigens was 1 deelnemer zeer alert: Thijs van de Hulst wees erop dat het oorspronkelijke beeld de opgestane Christus was die zijn wonden toont. We hebben dit echter niet verder meegenomen in de beantwoording.

Vraag 2: Wie is dit en wat gebeurde er in 1534 met hem? (2 punten)

rktwivia02

Sommige deelnemers dachten aan Thomas More (hij werd in 1534 in de Tower opgesloten) of aan een jonge Calvijn. Een deelnemer dacht aan Jan van Leiden en een ander Allessandro Farnese. Hij werd op 13 oktober 1534 tot paus gekozen. Helaas allemaal fout.
Op de afbeelding – opnieuw een schilderij van Jan van Scorel als hint – zien we Joris van Egmond (ook wel: George van Egmond/van Egmont). In 1534 werd hij bisschop van Utrecht.

Vraag 1: Op dit schilderij zie je Maria Magdalena. Wie is de schilder en uit welk jaar dateert het schilderij? (2 punten)

rktwivia01

Het antwoord is: De schilder is Jan van Scorel en het schilderij wordt (volgens experts) gedateerd ca. 1530. Sommigen van jullie gaven aan dat het schilderij te bewonderen is in het Rijks Museum. Dat klopt, maar levert geen extra bonuspunten op. 1 punt als je de schilder goed had en 1 punt voor de datering.

Hoe werkt het?

Vanaf maandag 12 mei tot en met zaterdag 17 mei loopt de RK Twivia Kwis. Iedere ochtend wordt op deze website, via Twitter en via Facebook een vraag gesteld. Deelnemers hebben de hele dag tot 19.00uur tijd om de vraag te beantwoorden. Je antwoorden stuur je via een direct message (DM) op Twitter, via een prive facebookbericht of via e-mail info@katholiek.nl. ‘s Avonds wordt het antwoord gegeven op deze pagina. Een goed antwoord levert punten op. Ingestuurde antwoorden tellen niet mee als het antwoord al is gepubliceerd.

We stellen in de ochtend een vraag. De hele dag kan het antwoord worden doorgestuurd. In de avond volgt de uitslag. De winnaar mag zich RK Twivia Master noemen en krijgt een nader te bepalen prijs.

Ontstaan RK Twivia kwis

Op Twitter is in de zomer 2009 de “RK Twivia kwis” ontstaan. Isidorusweb (nu: Katholiek.nl) bedacht deze social media kwis met vragen over het katholieke geloof. In december 2009 werd een tweede kwis gehouden en zo ontstond de traditie van een katholieke social media kwis. Eerdere winnaars waren onder meer Frank Mélotte, Frank Bosman, Mark de Vries, Jean Wiertz en pastoor Ruud Verheggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here