Website Katholieke kerk Vlaanderen gehackt

Gistermiddag is de ‘oude’ website van de katholieke kerk in Vlaanderen gehackt. Met een zogenaamde ‘deface’ werd de homepage van Kerknet.be gewijzigd en liet een Nigeriaanse hackersgroep een boodschap achter met Arabische gezangen. Naar verwachting komt de website vandaag weer beschikbaar.

Eisen

De hackersgroep uit Nigeria valt geregeld websites aan, zoals die van de Nigeriaanse overheid. Ook websites in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Tunesië en Griekenland waren eerder slachtoffer. De groep zegt geen politieke motieven te hebben. Altijd wordt geld geëist om de website opnieuw vrij te geven. Ook nu eisen zij een bedrag van 640 dollar.

Wat is een deface?

Een ‘deface’ verandert het uiterlijk van een website of webpagina. Het is te vergelijken met elektronische graffiti. Soms is het vervelend vandalisme, soms wordt defacing gebruikt om politieke of religieuze berichten te verspreiden. Om die reden zijn religieuze en overheidswebsites een gewild doelwit. In ernstige gevallen wordt niet alleen het uiterlijk veranderd, maar worden ook schadelijke bestanden geplaatst. Daarnaast kunnen belangrijke bestanden van de server worden verwijderd. Hackers kunnen ‘defacen’ door beheerdersrechten van een website over te nemen.

Direct na de deface werd Kerknet offline gehaald. “Onze it-mensen proberen de site tegen morgen terug in de normale plooi te krijgen”, zei Kerknet-eindredacteur Geert Lesage tegenover de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Daar gaat altijd tijd overheen. Een gehackte website wordt stilgelegd om na te gaan wat er precies is gebeurd en welke schade is aangericht voordat de website weer beschikbaar wordt gesteld.

Nieuw Kerknet niet getroffen

Het gaat om de ‘oude’ Kerknet-website. Vanaf 1 januari aanstaande wordt het huidige platform vervangen door nieuw.kerknet.be. Woensdagmorgen was de oude website nog niet beschikbaar, maar de nieuwe wel. Die is niet aangevallen.

Update: Iets voor twaalf uur vanmorgen is Kerknet.be weer beschikbaar gekomen.