Bruggenbouwer Carl Grasveld ofm overleden

0
1281

In Valkenburg is woensdag op Carl Grasveld overleden. Hij trad in 1945 in bij de franciscanen en werd in 1952 priester gewijd. Vanaf 1964 was hij werkzaam in het bisdom Groningen, sinds 1969 als vicaris-generaal. Grasveld is 85 jaar geworden.

Grasveld was de drijvende kracht achter zielzorg door de franciscanen in het noordelijke bisdom. Hij deed dat met een oecumenische openheid en in samenwerking met bestaande sociale en culturele verbanden. Zijn optreden was doortrokken van de vernieuwende geest van het Tweede Vaticaans Concilie. De oecumene is hem met hart en ziel toegedaan. Grasveld stond onder meer aan de wieg van het Interkerkelijk Beraad Noord-Nederland.

Zijn werklust, organisatietalent en openheid bleven niet onopgemerkt bij de bisschop van Groningen. In 1964 vertrekt hij naar Drachten om preses te worden van de minderbroeders in Friesland en gardiaan van het klooster. Bisschop Bernard Möller benoemde Carl Grasveld in 1969 tot vicaris-generaal. Zowel in zijn benoemingenbeleid als in zijn voorzitterschap van het Diocesaan Pastoraal Centrum te Assen wist hij aan personen, parochies en dekenaten de inspiratie van het concilie mee tegeven.

Als vicaris-generaal had hij ook zeer veel contacten buiten het diocees. Grasveld is lid geweest van vele commissies. Hij nam vanuit het bisdom deel aan het Pastoraal Concilie, vanuit de orde was hij lid van de Nationale Raad voor Personeelsvoorziening en werkte bij het Diocesaan Pastoraal Centrum. Door de ziekte van de bisschop in de jaren ’70 en ’90 vervangt hij deze veelvuldig.

In 1999 is hij apostolisch administrator na het overlijden van mgr. Möller en voor het aantreden van mgr. Eijk. Een jaar later vertrekt hij – met emeritaat – uit het bisdom om in Oisterwijk te gaan wonen.

De franciscaanse spiritualiteit, mede door hem vormgegeven in een regionale communiteit, had altijd zijn onverminderde belangstelling. Hij was bijzonder attent en had een warme persoonlijke belangstelling voor het wel en wee van zijn medebroeders en anderen met wie hij werkte.

(Bron: Franciscanen.nl)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here