Deetman duikt de archieven in

0
1215

De commissie Deetman heeft het archiefonderzoek, uitgesplitst in ruim twintig deelonderzoeken, volledig in gang gezet. Bij de begonnen onderzoeken in archieven krijgt de commissie tot nu toe de nodige medewerking en worden haar wensen gehonoreerd. Dat zegt de commissie in haar tussenrapportage aan de Bisschoppenconferentie en KNR.

Het voorstel voor een onafhankelijk onderzoek dat commissievoorzitter drs W.J. (Wim) Deetman vorig jaar mei presenteerde, voorzag in deze korte openbare voortgangsrapportage. De commissie biedt nu haar opdrachtgevers, de Rooms-Katholieke bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), deze rapportage aan. Ook publiceert zij die op haar website. De tussenrapportage is enkele weken eerder verschenen dat verwacht.

Archiefteam

De commissie doet verslag van de voortgang in het verlengde van de onderzoeksvragen. Ze maakt in de rapportage de samenstelling bekend van het team dat onderzoek doet in de archieven. Dit team bestaat uit professor dr. J.T.M. (Jan) Bank, de heer M.W. (Maarten) van Boven, drs. H.L.P. (Huib) Leeuwenberg, de heer H.J.A.H.G. (Harrie-Jan) Metselaars, dr. G. (Gerrit) Valk, dr. J.H. (Hans) de Valk, dr. J.P.A. (Joos) van Vugt en mevrouw K. (Karlijn) Olijslager.

Bank was onder andere algemeen rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief, de historicus Leeuwenberg was werkzaam op het Rijksarchief in Utrecht waar hij zich vooral bezig hield met het beheer van en zich verdiepte in de daar geconcentreerde kerkelijke archieven. Metselaars was werkzaam bij de Rijksarchiefdienst, de historicus Valk was onder andere gemeentearchivaris van Alkmaar. De historicus Van Vugt is als programmamaker verbonden aan het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en is tevens secretaris van Stichting Echo voor historisch onderzoek naar religie en sekse. Een aantal deelonderzoeken in de archieven is inmiddels afgerond.

Ook blijkt uit de tussenrapportage dat het indelen van van meer dan 2000 meldingen van seksueel en/of fysiek misbruik is afgerond. De commissie heeft een enquête voorbereid die moet bijdragen aan het inzicht in aard, omvang en gevolgen van seksueel misbruik.

Naast het archiefonderzoek kondigt Deetman aan op 3 maart te spreken met de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer. Op 14 maart reist commissievoorzitter Wim Deetman af naar België om met de Bijzondere Commissie van het Belgisch Parlement te spreken. De commissie hield de laatste maanden hoorzittingen over het seksueel misbruik in de Belgische Kerkprovincie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here