Geen condoomrevolutie in het Vaticaan

0
1507

Nadat L’Osservatore Romano gisteren delen van de aankomende publicatie ‘Light of the World’ publiceerde, denkt de publieke opinie dat het Vaticaan haar condoomstandpunt heeft bijgesteld. Niets van dat al. De paus zegt nog steeds dat condooms geen morele oplossing zijn.

De persdienst AFP bracht een opmerkelijke Vaticaans wijziging van standpunten. Condoomgebruik mag, in sommige gevallen. Celine Prioux van AFP berichtte dat de paus laat optekenen ‘dat het gebruik van condooms in sommige gevallen geaccepteerd is, om het risico op HIV-besmetting te beperken.’ Dit staat in de publicatie ‘Light of the World’ dat dinsdag op de markt verschijnt. Het boek is geschreven door de Duitse journalist Peter Seewald en bevat een aantal interviews die de journalist met paus Benedictus XVI deze zomer had. De volledige tekst van de uitspraken vind je hier.
Een paus die condooms toestaat. Dat is brekend nieuws.

Het is inderdaad opmerkelijk, als het Vaticaan ‘plotsklaps’ condooms zou toestaan door uitlatingen in een interview. Vier jaar geleden zinspeelden de kardinalen Martini en Baragán nieuwe richtlijnen rond condoomgebruik. Baragán was destijds de eerste man van de pauselijke raad voor gezondheid. Het document dat de vernieuwde richtlijnen zou bevatten, is echter nooit gepubliceerd. Daarmee is het officiële standpunt dus niet zomaar veranderd.

Eerder vandaag bracht Fr. Lombardi een verklaring uit over de stroom mediaberichten. In die verklaring staat dat er inderdaad geen koerswijziging is en dat de paus stelt dat AIDS niet alleen kan worden opgelost door de verspreiding van condooms. Tegelijkertijd kijkt de paus naar uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als seks een reëel gevaar vormt voor de levens van anderen.

Weliswaar noemt paus Benedictus XVI nu dat condooms zijn toegestaan, ”bijvoorbeeld als een mannelijke prostitué een condoom gebruikt, als dit een eerste beetje verantwoordelijkheid is, om opnieuw het bewustzijn te ontwikkelen dat niet alles is toegelaten en dat je niet zomaar alles kan doen wat je wil.” (nu.nl), maar daarmee maakt de paus geen reclame voor Durex. Integendeel, de paus houdt vast dat condooms nooit het eerste middel zijn. Het kan ‘een eerste stap’ zijn naar meer menselijke seksualiteit om erger te voorkomen. “Noodzakelijk is de humanisering van de seksualiteit”, zegt Benedictus XVI.
Condooms zijn geen oplossing
De paus zegt letterlijk: “De Kerk ziet het gebruik van het condoom uiteraard niet als een echte en morele oplossing. Maar in sommige gevallen, als het de intentie is om het risico op besmetting te verminderen, kan het niettemin gezien worden als een eerste stap naar een andere, meer humane seksualiteit.” De paus voegt er meteen aan toe dat onthouding nog altijd de beste manier is om HIV te bestrijden.

Door AIDS-bestrijding te concentreren op verspreiding van condooms bagatelliseert men seksualiteit in haar betekenis van een uiting van (huwelijkse) liefde, aldus Rome. Met die opmerking staat de paus geenszins op een nieuw standpunt dat condooms ‘voor de leuk’ kunnen worden gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here