Hartelijke ontvangst paus Benedictus in Mexico

0
977

Paus Benedictus XVI is feestelijk onthaald door tienduizenden Mexicanen bij aankomst van een tweedaags bezoek. Vandaag en morgen is de paus in het Midden-Amerikaanse land. Maandag reist hij door naar Cuba.

De paus begon zijn 23e buitenlandse reis in de stad Leon in de staat Guanajuato. Op het vliegveld werd hij begroet door Felipe Calderon Hinojosa, de president van Mexico, en door aartsbisschop Jose Guadalupe Martin Rabago van Leon.

In Mexico is 80% van de bevolking rooms-katholiek. “Ik kom als een pelgrim van geloof, hoop en liefde”, sprak de paus in zijn eerste toespraak op Mexicaanse bodem. Hij veroordeelde het geweld en de drugsoorlogen die het land teisteren. “We kennen allemaal de schoonheid van Mexico, maar helaas ook het grote probleem van drugshandel en geweld. Er is een grote verantwoordelijkheid van de kerk. We moeten alles doen om dit kwaad te bestrijden dat verwoestend is voor de mensheid en de jeugd.” De drugsoorlog heeft sinds 2006 aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost. De paus sprak troostende woorden voor de slachtoffers.

Hoogtepunt van het bezoek is morgen als paus Benedictus XVI de mis opdraagt waar 600.000 gelovigen worden verwacht.

Cuba

Maandag vertrekt Benedictus voor een bezoek naar Cuba. Hier zal hij een ontmoeting hebben met de Cubaanse president Raul Castro. Dinsdag bezoekt de paus het bekende Mariabeeld van Cobre, de nationale patrones van Cuba. Dit beeld werd in 1612 door vissers gevonden waarna het in de basiliek van El Cobre werd geplaatst.
Benedictus zei dat de kerk op het eiland wil meewerken aan een ‘constructieve dialoog om trauma’s te vermijden’. Cuba moet ‘nieuwe modellen’ zoeken om de samenleving op te bouwen, nu het marxisme niet langer met de werkelijkheid overeenkomt. De paus zei dit op de traditionele persconferentie tijdens de vlucht naar de landen die hij bezoekt.

Vooraf aan de reis was er lichte ophef ontstaan, omdat de paus met een wandelstok liep. Dat was voor het eerst in het openbaar, waardoor het geruchten ontstonden over diens gezondheid. Pauselijke bronnen zeggen dat er geen medische redenen zijn en dat de paus al maanden met een wandelstok loopt, omdat het hem een geruster gevoel geeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here