Er wordt veel gespeculeerd of de paus naar Nederland komt. De Amsterdam Arena en de stad Utrecht zijn genoemd. Een andere optie: Franciscus bij ‘The Passion’ in Amersfoort.

Paus Franciscus is zeer populair in Nederland. Met wie je ook praat: deze paus is top. Steun voor een pauselijk bezoek is er. Bisschop Punt, premier Rutte, de Amsterdamse burgemeester Van der Laan, vele katholieken, vele protestanten en niet-gelovigen.

Drie keer is scheepsrecht

Na het Ad-liminabezoek in 2013 kwam naar buiten dat bisschop Punt de paus uitnodigde, onder meer voor een gebedsdienst bij de Vrouwe van Alle Volkeren. Dat werd, zo zegt men, tegengehouden door kardinaal Eijk die deze privédevotie niet zou zien zitten.

Begin 2014 hield de protestbeweging ‘Bezield Verband’ een ‘burgerinitiatief’ om de paus naar Nederland ‘te halen’. Ze verzamelde ruim 4.500 handtekeningen. De bisschoppen besloten echter de paus niet formeel uit te nodigen. Begrijpelijk, want Bezield Verband tracht de paus voor haar eigen kerkpolitiek karretje te spannen. En daar trappen de bisschoppen niet in. Franciscus trouwens ook niet.

Na het recente interview van Stijn Fens met de paus, twee weken geleden, kwam een nieuwe enthousiaste golf op om de paus naar Nederland te halen. De paus sprak tegen Fens diplomatieke, positieve én nietszeggende woorden: “Het is niet onmogelijk”. En: “En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet.”

Drie keer is scheepsrecht. We weten dat er scenario’s klaar liggen, bijvoorbeeld in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Theoloog Paul van Geest zei dat bij ‘Nieuwsuur’. Hij zei erbij dat er een doorrekening van verwachte bezoekersaantallen bestaat. De Amsterdamse Arena vol is geen enkel probleem zijn, aldus Van Geest. En rijke katholieken zijn er genoeg voor de financiering, voegde hij eraan toe.

Pop up pope

Het is niet onmogelijk. Wie weet. De twee zinnen van Franciscus brachten de bisschoppenconferentie niet in beroering. Na haar maandelijkse vergadering kwam er een perscommuniqué: “Van onze kant is en blijft paus Franciscus welkom, mocht het wel een keer in alle agenda’s passen.” Tsja, wat zijn alle agenda’s? Politieke agenda’s? Praktische agenda’s? Staatsagenda’s?

Een korte ‘pop up pope’ is echt haalbaar voor mensen van goede wil.

Daarom is ‘The Passion’, volgend jaar in Amersfoort, een goede gelegenheid. Dat is een geweldige plek om veel mensen in de samenleving te bereiken op een hedendaagse manier. Midden in de stad, midden in het land. Bovendien heeft Amersfoort met Lucas Bolsius een katholieke burgemeester, een bedreven CDA-politicus en oud-woordvoerder. Amersfoort heeft een prachtige parochie met Nederlands bekendste mediapriester Roderick Vonhögen. Het is een kort event. Er is geld voor. Ja, Amersfoort heeft de kans om geschiedenis te schrijven.

(Ik zou daarbij niet willen dat de paus ‘een rol’ speelt in het opgevoerde Passiespektakel. Hij leent zich daar niet voor, het is niet gepast voor een staatshoofd en het is ook overbodig. Franciscus heeft geen Nederpop nodig.)

Missionair is de paus bij ‘The Passion’ een uitgelezen moment. De EO is daar vast blij mee. De Onze Lieve Vrouweparochie in Amersfoort is ook best mee te krijgen. En zou het geen finest hour zijn voor de katholieke burgervader Bolsius om Franciscus te mogen begroeten in zijn stad? En wat als de Raad van Kerken (gevestigd in 033) aansluit? Dan is het nog mooi oecumenisch ook. Kansen zijn er om te worden benut.

Op 24 maart 2016 wordt ‘The Passion’ uitgezonden. Prik maar in de agenda. Het is niet onmogelijk. En wacht. Als fysieke aanwezigheid niet in de agenda’s past, dan kan de EO vast een videoboodschap, live of opgenomen, van Franciscus uitzenden. Buona sera, Amersfoort.