Mgr. Eijk sterke kandidaat voor rode kardinaalshoed

0
1137

Eerder vandaag schreef de Italiaanse vaticanist Sander Magister over mogelijke nieuwe kardinalen tijdens een consistorie op 19 februari 2012. Onder hen de huidige aartbisschop Wim Eijk, die sterke papieren heeft de rode kardinaalshoed te ontvangen.

Magister schrijft in zijn Vaticaans Dagboek op de site van L’Espresso dat volgende maand de namen van de nieuwe kardinalen bekend worden. Het nieuwe consistorie zou in het weekend van 18 op 19 februari 2012 plaatsvinden. Dat is volgens de Italiaanse vaticanist de meest waarschijnlijke datum. Het liturgische feest van Sint Petrus’ Stoel (viering van de instelling van het pausambt op 22 februari) wordt vaak geassocieerd met kerkvergaderingen, maar komend jaar valt die datum samen met Aswoensdag. Daarom kan het weekend daarvoor het consistorie worden gehouden. Een consistorie is een vergadering van de paus en het college van kardinalen. Op de vergadering komen zij samen om nieuwe kardinalen bekend te maken, voor het bekrachtigen van heiligverklaringen of voor bezinning over een belangrijk kerkelijk thema.
Mgr. Eijk wel, Mgr. Leonard nog niet
Op 14 december jongstleden schreef de blog Clerical Whipers ook over nieuwe kardinalen en noemde daarbij mgr Eijk een ‘zekere kandidaat’. De blog: “The only residential archbishop who could definitely receive the red hat, even if the rules are strictly applied, is the Archbishop of Utrecht (Netherlands) Willem Jacobus Eijk, insofar as his predecessor, Adrianus Johannes Simonis left the group of electors of the Pope last 26 November.”

De definitieve lijst met namen wordt meestal een paar dagen voor het houden van het consistorie bekend gemaakt. Op de ‘kardinaalslijst’ van Magister staan de aartbisschoppen van Berlijn (mgr. Woelk), Toronto (mgr. Collins) en Utrecht (mgr. Eijk), de bisschop van Hong Kong (mgr. Tong), evenals de Maronitische patriarch Bechara rai (Libanon) en de aartbisschop van de Syrisch-Malabaren in India, Alencherry.

Volgens Magister zouden de aartbisschoppen van onder meer Mechelen-Brussels (Leonard), Turijn, Sevilla en Manilla een ronde moeten wachten. Van Leonard is dat redelijk voor de hand liggend, omdat de Belgische kardinaal Danneels nog steeds kiesgerechtigd is. Magister houdt de mogelijkheid open dat paus Benedictus XVI op 19 februari 2012 een of meer kardinalen ‘ad honorem’ creeërt, die de leeftijd van tachtig zijn gepasseerd.

Kardinalen zijn om meerdere redenen belangrijk. Dé kerkpolitieke reden is dat kardinalen onder de 80 jaar het kiesrecht hebben om een nieuwe paus te kiezen. Sinds paus Paulus VI de motu proprio Ingravescentem aetatem in 1970 publiceerde, is het maximum aantal kiesgerechtigde kardinalen vastgesteld op 120.

Op dit moment zijn er 192 kardinalen. Op 19 februari 2012 zijn er 107 kardinalen jonger dan tachtig, dus kunnen er zeker 13 kardinalen worden gecreëerd. Waarschijnlijk komen er nog meer kardinalen, omdat in 2012 elf kardinalen de leeftijd van tachtig jaar bereiken. De huidige paus heeft 62 van de op dit moment levende 192 kardinalen gecreërd. Daarvan zijn er 46 jonger dan 80. Vaak kiest de paus getrouwe kardinalen om kerkpolitieke invloed te hebben op de verkiezing van zijn opvolger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here