Red de Eucharistieviering, word geen lid van de KRO

7
4120

De KRO start een ledenwervingscampagne om de televisie-uitzendingen van de Eucharistieviering te redden. De omroep RKK gaat mij aan het hart maar je kunt beter lid worden van de kerk dan van een omroeporganisatie.

Onder de slogan ‘Red de Eucharistieviering, word lid van de KRO’ (zie filmpje, 176x bekeken) wil Leo Fijen (hoofd van de RKK en in dienst van de KRO) de wekelijkse tv-uitzendingen van de Eucharistie redden. De uitzendingen worden tot januari 2016 door de RKK uitgezonden, maar na het verdwijnen van die omroep wil de KRO de uitzendingen overnemen mits er geld komt.

Het gaat mij zeer aan het hart dat de RKK, de enige echte rooms-katholieke omroep, verdwijnt. Als kleine omroep heeft de RKK een grote impact met programma’s die je raken. De omroepmedewerkers leveren uitstekend werk. Kruispunt TV is – door de focus op palliatieve zorg – een topprogramma in zijn genre. Katholiek Nederland TV laat de cultuurkant van het geloof op een toegankelijke manier zien. Het uitzenden van de Eucharistieviering biedt een oplossing voor mensen die thuis zijn, al dan niet noodgedwongen. Ik geniet van de beelden uit Rome. Antoine Bodar is als RKK-medewerker de meest vooraanstaande en gerespecteerde katholiek in het medialandschap. De omroep RKK is voor mij rooms-katholiek en aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Daarom wil ik graag dit rooms-katholieke mediageluid behouden.

Toch heb ik een ongemakkelijk gevoel bij deze campagne.

Ten eerste is de campagne theologisch bezwaarlijk te noemen. Met een ledenwervingscampagne wordt immers geen Eucharistie gered maar de salarissen van omroepmedewerkers, een zeer wezenlijk verschil. Als er al iets of iemand wordt gered, dan werkt de Eucharistie andersom als ‘onderpand van de toekomstige heerlijkheid’ (KKK 1402).

Bovendien maakt de campagne niet duidelijk wat er nodig is. Bijvoorbeeld: om hoeveel geld gaat het? Bij een kerkrestauratie zie je netjes een thermometer met het beoogd en gerealiseerd bedrag. Zo niet de RKK.

Hoeveel geld is er nodig cq. nieuwe KRO-leden zijn er nodig? Kunnen KRO-leden met dat geld wel de Eucharistievieringen redden? Welke garanties geeft de KRO en hoeveel geld alloceert zij dan om de vieringen te kunnen uitzenden? Welke alternatieven zijn er? Welke garanties wil de netmanager geven? zijn enkele van mijn vragen.

Voor de KRO zijn de tv-missen een slim imagotrucje. Uit KASKI-rapport 544 blijkt immers dat 60% van de katholieken het belangrijk vindt dat er een katholieke omroep is. Door de Eucharistie te incorporeren verhoogt de KRO op eenvoudige manier haar rooms-katholieke profiel, zonder al te veel extra inspanning. Dat kan de KRO goed gebruiken, want in hetzelfde rapport kun je lezen dat maar weinig katholieken zich verbonden voelen met de KRO: onder de 60 jaar gaat het om 1 op de 10 katholieken. Maar is de Eucharistie wel een geëigend middel voor imagoverbetering en ledenwerving?

Soit. Dan word je lid voor een tientje per jaar. Stel dat deze campagne 100.000 euro kost. Dan heb je 10.000 leden nodig om alleen de campagnekosten terug te verdienen. Bij lange na niet genoeg. Bovendien baseert staatssecretaris Dekker zijn omroepplannen op geleverde kwaliteit en niet op ledenaantallen.

Bij DWDD noemde RKK-mediapriester Roderick Vonhögen dat het belangrijk is dat geloof op tv blijft. “De Eucharistievieringen zijn een vaste waarde voor veel mensen op de zondagmorgen. Mensen die niet meer naar de kerk kunnen, kijken thuis en vieren zo de Eucharistie mee. De KRO laat deze kijkers niet in de kou staan.” zei hij. Eens. Niemand kan tegen zieke ouderen zijn en dat ben ik zeker niet. Echter, het beeld wordt geschapen dat de RKK uitzendt voor slechts voor oude, zieke katholieken. Dat staat me tegen.

Vooral Vonhögen ziet als mediadeskundige in dat er online mogelijkheden genoeg zijn. Hij kondigde als RKK-medewerker de vervanging van zijn omroep aan: de internetzender Katholiek 247.  Kerkvieringen, van welke aard dan ook, kunnen inderdaad via internet worden uitgezonden. Eucharistievieringen online komen in toenemende mate voor en die maken landelijke tv-missen overbodig. Met de (lokale) internetuitzendingen worden ook zieke en bejaarde katholieken bereikt, die zich nog meer verbonden weten omdat ze mensen uit hun eigen lokale kerkgemeenschap zien. Zeker voor bejaarden- en verzorgingshuizen is dit een prima te realiseren alternatief dat van veel hogere waarde is dan een algemene tv-mis.

De campagne is vooral een politiek statement. ‘Het geloof mag niet achter de voordeur verdwijnen’ zegt Fijen. Geloof sijpelt de maatschappij uit doordat we onze meerwaarde als kerk niet meer tonen. Het verdwijnen van een televisie-uitzending waar gemiddeld 75-80.000 ouderen naar kijken lost dat niet op.

Politiek statement of niet, katholieke media zijn allang geen politieke machtsfactor van betekenis meer. De kerk marginaliseert door vergrijzing, door vervreemding van de samenleving, door heilige-restpolitiek of door het uiteenvallen van gemeenschappen na parochiefusies. Wijzen naar de politiek is dan geen sterk argument. Als er al iets gered moet worden, moet je lid worden van de kerk en niet van de KRO.

7 REACTIES

 1. Beste mensen,

  De eucharistie is heilig en bijzonder waardevol, misbruik is verachtelijk en misdadig.

  Waarom die twee door elkaar halen, het katholieke geloof is een prachtig geloof,helaas werkten er in de kerk ook mensen die ook ons geloof misbruikt hebben.

  Ik ben nu 65, op men 12e jaar onaangenaam benaderd door een sportleraar van socialistische huize,niet katholiek, tot op vandaag heb ik er nog last van, ik wil hiermee zeggen dat het altijd om mensen gaat van welke signatuur ook. En daar heeft de eucharistie op zich helemaal niets mee te maken.

  • Beste Jacobus,

   Ik begrijp wat je bedoelt. Natuurlijk, verre van leuk.
   Ik denk dat het incidenteel was.
   Vergeet, niet, ik heb vanaf mijn 7de tot mijn 15de moeten “vechten” met mijn weldoeners, die aan mij wilde zitten.
   Katholieke weldoeners, toevallig.
   En ik weet het, er waren ook goede paters en broeders. Gelukkig wel.
   Maar de houding van de Katholieke kerk in deze staat mij niet aan.
   Er zijn zelfs Bisschoppen die vinden dat het maar eens klaar moet zijn. Sommige spreken over verjaarde feiten. Voor mij, als stoere kerel, verjaart dit nooit. Sommige van de monniken die mij dit aangedaan hebben (SCJ), leven nog steeds, en ik volg hun zo veel mogelijk op de voet.
   Net als jij ben ik ook 65……. Maar vergeten of vergeven? NOOIT. Rancuneus? Ga dat maar vragen aan alle “jongens” die toen misbruikt zijn. En neem van mij aan dat dit echt niet incidenteel was.
   Vriendelijke groet,

   Hans

 2. Niks geen lid van de Katholieke kerk worden. Als ex-internaat kind van 65 jaar oud, wil ik er juist van af. Waarom? Dat behoef ik denk niet uit teleggen.
  Begin er maar eens aan. Bezint eer gij begint…
  De Eucharistieviering behouden op de TV? Ja natuurlijk. Het zou een zoveelste verkrachting wezen van onze normen en waarden.

  • De kerk de rug toekeren vanwege diverse misstanden is begrijpelijk, maar het roept de vraag op: ‘hoe diep zit het katholieke geloof bij zo’n iemand?’
   Zo’n iemand zoekt alleen maar een reden om de kerk te verlaten.
   Ter vergelijking: zal iemand, die ooit in een café op een beschamende manier door een kelner bediend is geworden, nooit meer een café binnen stappen?

   • Geachte Kees Hooreman,
    Jammer dat u geen verschil kan maken tussen jaren van seksueel en geestelijk misbruik in een Katholieke instelling en het gedrag van een kelner in een cafe….
    Als alleenstaand jong ventje vanaf mijn 7de jaar tussen paters en broeders gewoond in een Katholieke instelling. Meer vertellen?
    Het Katholieke geloof zit diep bij mij, maar wat de Katholieke Kerk aangaat is een ander verhaal.

 3. Een aardig alternatief is Radio Maria. Elke ochtend zendt dit radiostation een H.mis uit. Daarnaast verzorgt Radio Maria elke dag interessante lezingen/overwegingen enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here