Slachtoffers seksueel misbruik komen bijeen in Rome én Utrecht

0
1247

Op zondag 31 oktober vindt in Rome een bijeenkomst plaats van slachtoffers van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken. De organisatie verwacht meer dan 300 deelnemers uit onder andere Ierland, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Nederland.

Tot de bijeenkomst wordt opgeroepen door Bernie McDaid en Gary Bergeron van de organisatie Survivors Voice. McDaid kwam in 2002 in het nieuws na het seksueel misbruik in het aartsbisdom Boston. Hij is één van de weinige mensen die in een persoonlijke audiëntie met paus Benedictus in 2008 over zijn misbruik heeft kunnen spreken.

Vanuit Nederland gaan zeker tien mensen naar Rome. Ton Leerschool van de Stichting Mannenhulpverlening na seksueel misbruik is één van de organisatoren: “We zoeken contact met overlevers van seksueel misbruik, verontruste geestelijken en gelovigen en iedereen die vindt dat het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk genoeg is geweest. We willen daaraan in Rome uiting geven.”

Leerschool zie uit naar de vreedzame bijeenkomst op het Sint Pietersplein waarbij heling het hoofddoel is. De dag begint met een ontmoeting van internationale hulporganisaties en een ontmoeting tussen slachtoffers en pers. ’s Avonds houden McDaid en Bergeron een toespraak en worden kaarsjes gebrand. De organisatie kreeg geen toestemming om gezamenlijk naar het Sint Pietersplein te lopen, maar roept deelnemers op individueel dat wel te doen.

Daar willen ze een monument van stenen maken voor alle slachtoffers van seksueel misbruik. Ook kunnen mensen persoonlijke getuigenissen of brieven achterlaten bij het Vaticaan.

Rome én Utrecht

Parallel aan de bijeenkomst in Rome roept Leerschool op mensen om op 31 oktober naar het aartsbisschoppelijk paleis in Utrecht te gaan. “Mensen die niet naar Rome kunnen komen, kunnen daar om 18.30uur een fakkelwake en minuut stilte houden voor alle slachtoffers van seksueel misbruik en geweld. Hoeveel mensen daadwerkelijk komen weten we niet, omdat mensen zich niet zomaar aanmelden bij een organisatie of op individuele basis gaan. Net zo goed kan het gebeuren dat er mensen zijn die zich aangemeld hebben op het laatste moment besluiten het toch niet trekken.”

Een cameraploeg van Uitgesproken EO (NL) reist met Leerschool mee naar Rome om een documentaire te maken die na de bijeenkomst wordt uitgezonden. Meer informatie over de bijeenkomst is te vinden op http://survivorsvoice-europe.blogspot.com/p/genoeg.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here