Vredeskerk Amsterdam kleurt boetepaars tijdens Nachtmis

0
1485

De koepelorganisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik KLOKK riep kerken op paars in plaats van wit te dragen tijdens de Kerst. De Vredeskerk in Amsterdam gaf gehoor aan deze oproep om letterlijk het boetekleed te dragen.

In de preek tijdens de Nachtmis ging pastor Pierre Valkering in op de oproep van KLOKK. “Ik merk dat ik dat woord “misbruik” bijna niet meer uit m’n strot kan krijgen. Het zit me werkelijk tot hier. Ik heb er de buik helemaal van vól. En dat kan natuurlijk helemaal geen kwaad. Want hetzelfde geldt voor de slachtoffers van dat misbruik: dat díe er de buik van vol hadden en hebben. Als een loodzware, vaak verborgen last hebben ze in vele gevallen met dat misbruik en de gevolgen ervan rondgelopen en hun leven geleefd. Als met een steen in hun maag.”

Valkering: “In het paars. Het boetekleed aan. Not over my dead body was mijn eerste gedachte. Dat nooit! Niet in de heilige Kerstnacht! In de loop van de afgelopen dag echter ben ik van gedachten veranderd. Laten we het toch maar doen. Laten we de viering althans toch maar in het paars begínnen. Dat is niet leuk. Dat is somber en zwaar. Dat doet zelfs pijn. Maar daarin en daarmee delen wij dus in de zwaarte van de pijn van misbruikslachtoffers. Zíj hebben het ons gevraagd. En zij mógen wat vragen aan de kerk.”

De celebranten waren in het paars gekleed tot aan de preek. Tijdens de preek werden de lichten in de kerk gedoofd en wisselden de celebranten de paarse gewaden voor witte.

Ook in andere kerken, zoals Hoofddorp, werd gehoor gegeven aan de oproep van de slachtoffers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here