De zomer staat voor de deur, en dat betekent erop uit. De een gaat naar verre oorden, de ander houdt het liever dichtbij huis. Voor deze laatste groep is de publicatie van Hugo Kolstee, Alle kathedralen en basilieken van Nederland, een handzame spirituele gids voor de zomervakantie.

Nederland is vele prachtige kerken rijk. Van het noorden tot het zuiden, er zijn architectonische pareltjes te bezichtigen voor wie niets met geloof heeft. En voor wie wel gelooft, kan door de architectuur van bijzondere kerkgebouwen extra in vervoering raken.

De publicatie Alle kathedralen en basilieken van Nederland is meer dan een toeristische gids. Je leest bijzondere details van de gebouwen, en wat er in gebeurde of nog steeds gebeurt: òver branden en bombardementen, over processies en heilige deuren. De spirituele en geschiedkundige rijkdom van Nederlandse kathedralen en basilieken komt in deze Berne media gids tot leven. Als muren konden spreken…

Kolstee schrijft prettig en gedetailleerd. Niets ontgaat de schrijver aan de gebouwen. Bovendien steek je het boekje makkelijk in je binnenzak of rugzak.

Alleraardigst slotakkoord is hoofdstuk 6. Als herinnering aan het bezoek aan een van de kerken, kun je een stempel ontvangen. En deze kun je in het boek laten aanbrengen. Daarmee wint de gids nog meer aan unieke waarde. Fijne vakantie in eigen land!