De YouCat jongerenbijbel is een bijbelvertaling die voor alle leeftijden met gemak het verdiepingsleven kan verrijken. De uitgave is nu ook in het Nederlands verkrijgbaar.

Het is aan de Oostenrijkse kardinaal Schönborn te danken dat enige jaren geleden YouCat verscheen: een catechismus begrijpelijk uitgelegd voor jongeren. YouCat bleek een wereldwijd succes.

YouCat is een succesvol crossmediaal concept. De catechismus in boekvorm, een gebedenboek, een website, een facebookpagina en nu ook een jongerenbijbel. Een team van 70 mensen heeft er jaren aan gewerkt. Het resultaat: een zeer toegankelijke bijbel die een groot bereik verdient.

En dat allemaal in de stijl van YouCat: een aansprekende taal, vergezeld met beeldmateriaal, zowel in stripvorm, tekeningen en foto’s van jonge mensen. Het leest lekker weg, zonder aan de oppervlakte te blijven.

Van bijzondere waarde zijn de getuigenissen die in de kantlijn op vele plekken zijn opgenomen. Daarmee plaatst de bijbelvertaling zich in een rijke traditie: het verhaal van de bijbel inspireert eeuwen. Je kunt er zo citaten lezen van onbekende jongeren tot bekende katholieke voetballers, van onbekende en bekende geestelijken. Bovendien zijn er allerlei ‘weetjes’ opgenomen.
Zoals Paulus die wel 17.000 kilometer moet hebben gereisd. Een wow!-momentje zoals er vele zijn.

Ieder bijbelboek wordt voorafgegaan door een introductie. Ook die intro is goed leesbaar en maakt de lezer ontvankelijk voor wat wordt beschreven. Het mooie van de bijbelvertaling is dat de eerdere catechismus en het gebedenboek een drie-eenheid vormen voor katholieke geloofsopvoeding.

Geen enkel kritisch puntje? Nee, behalve dit: het is geen jongerenbijbel. Nee, het is een bijbel voor iedereen en verdient een grote verspreiding. Kopen!