Benedictime is een nieuwe timemanagement app voor smartphone en tablet om op Benedictijnse manier een balans te vinden tussen werk en rust. De app kwam vorige maand beschikbaar in de Apple Store en is sinds begin december ook voor Android-telefoons te downloaden.

Er zijn al veel apps die je helpen om aan meditatie te doen. Denk aan Insight Timer Meditation, The Smiling Mind, Omvana of Mind. Een timemanagement app op Benedictijnse leest geschoold, kende ik nog niet. De makers zijn geschoold in Benedictijns leiderschap. Cultuurhistorica Yvonne Nieuwenhuis geeft bijvoorbeeld al jaren inspiratiereizen en benedictijnse trainingen, onder meer bij ZIN in Vught.

Benedictime

De app Benedictime werkt vrij eenvoudig. Als je de app voor de eerste keer opent, word je in zes stappen door de app geleid. Je kunt in een agenda een activiteit plaatsen. Je zet er een begin- en einddtijd bij waarbij je kunt kiezen voor een geluidsignaal (een Chinese gong, een Daitokuji tempelbel, een cello of een wijnglas bijvoorbeeld).

Bijvoorbeeld een rustpauze van 30 minuten, of een Pomodoro-periode van geconcentreerd werken van 25 minuten. Bij aanvang hoor je het geluidssignaal als startsein, en als de ingeplande activiteit is afgelopen, verwacht je een eindsignaal. Ik heb drie activiteiten getest, waarbij je geen eindsignaal kon instellen. Dat zou denk ik wel handig zijn.

De app wil je helpen bij het vinden van rust, ruimte en je eigen ritme, geïnspireerd door de regel van Benedictus. De app is bijvoorbeeld handig voor het inruimen van een gebedstijd thuis. Ook voor mindfullness trainingen is het een handige app om begin- en eindtijd in te stellen. Je kunt tot 64 activiteiten (of rustmomenten) inbouwen. Je kunt een eenmalig moment inplannen, maar ook terugkerende momenten.

De app zou rijker kunnen worden, als er Benedictijnse meditatietechnieken of bezinningsteksten worden aangeboden. Daarvoor moet je nu (nog?) op de begeleidende website zijn.

Ook zou het handig zijn, als je de activiteiten kunt synchroniseren met je ‘echte’ agenda op je smartphone, of elders.

Een pre: persoonlijke gegevens blijven op de app, en worden niet doorgestuurd naar de makers van de app of ergens in de cloud.

De app Benedictime kost € 2,69. Dat is te duur voor wat je krijgt. Om een vergelijkbare app te noemen krijg je bij Insight Timer Meditation Timer meer functionaliteit voor een lagere prijs. Of je gebruikt de gratis website http://www.onlinemeditationtimer.com. Daar kan je net zo veel doen.

(foto: benedictime)