6 tips voor een klimaatvriendelijk geefseizoen

Decemberpakjes

Het is het jaar van Laudato Si’. Hoogste tijd om zelf in actie te komen, vonden we bij katholiek.nl. Daarom hebben we duurzaamheidsdeskundige Laura Graus gevraagd een aantal columns te schrijven met praktische, haalbare tips over het verduurzamen van je levensstijl. Deze keer: leven met meer connectie en minder afval.

door Laura Graus

Het is de geef- en krijgtijd van het jaar. Natuurlijk zijn Sint Nicolaas en Kerstmis veel meer dan dat, dit verschijnt niet voor niets op katholiek.nl. Ik ga niet over de zingeving deze maanden, wel over hoe je zo duurzaam mogelijk deze momenten vorm kan geven.

Impact van spullen

Met de wetenschap dat spullen de grootste impact hebben op de aarde is dit een lastige periode.
Babette Porcelijn heeft in haar boek De verborgen impact uitgezocht wat nou echt de meeste impact heeft. Dan gaat het niet alleen om de zichtbare hoeveelheid CO2 maar ook bijvoorbeeld om het waterverbruik op de plek waar iets verbouwd wordt.

Bekijk deze grafiek van de impact top 10 eens waarin alle impact-factoren bij elkaar worden opgeteld.

Ook verscheen er in oktober een artikel in De Correspondent. Hierin werd gesteld dat niet de hoeveelheid mensen op aarde het grootste klimaatprobleem is, maar de overconsumptie van een gedeelte hiervan.

Hoe ga je nu om met deze wetenschap in de komende maand?
Aan de ene kant de aanbiedingen. Hoe wapen je tegen de verlokkingen van de aanbiedingen? Bij mij vliegen de aanbiedingen me om de oren, mijn tijdlijn staat er vol mee. Driekwart van de radioreclames gaat over korting en de winkelruiten worden half zwart omdat ze meedoen aan de zwarte dag voor de planeet in Amerika.
Bedenk: als jij korting krijgt, wie bepaalt dan de prijs?

Aan de andere kant wil je ook geen teleurgestelde familie en lege schoenen. Hoe vind je de gewenste tussenweg tussen een volle zak of stapel onder de boom en het verminderen van je impact op de aarde?

Tip 1: alles begint met een lijstje. Schrijf door het jaar heen de dingen op die je graag zou willen hebben, maar geen urgentie hebben. Zo kan je in november makkelijk een selectie maken om alleen de dingen te vragen die je echt zou willen.
Tip 2: nogmaals een lijstje. Als je weet dat je aan het einde van het jaar cadeaus wil geven, schrijf dan losse ideeën op. Dan ben je in november minder geneigd voor de eerste de beste aanbieding te gaan.
Tip 3: investeer met je geld in de wereld die je wil voor je kinderen. Wil je dat ze dichtbij kunnen winkelen? Koop dan nu zelf lokaal. Vind je het belangrijk dat de maker van jouw product ook fair betaald wordt? Geef daar dan je geld aan uit.
Tip 4: met iets zelfgemaakts geef je ook nog je aandacht erbij.
Tip 5: ook een bon voor een ervaring kan in een grote doos op de stapel.
Tip 6: als laatste kan je naast je wensen ook je criteria doorgeven. Voeg een zinnetje toe als ‘lokaal, duurzaam en fair vind ik belangrijk’.

De laatste hindernis….

Het cadeau hoort verpakt in de zak of onder de kerstboom te liggen. Dit blijf ik een uitdaging vinden, voor verjaardagen kan je een cadeau nog verpakken in een cadeautas, oude wegenkaart of krant. Je kan ook bij de kringloop dunne shawls halen om voortaan te gebruiken. Maar onder de kerstboom is iets meer in thema wel leuk. Dus ik gebruik nog cadeaupapier, met plastic plakband zelfs, omdat dit nog steeds niet op is. Als dit op is ga ik voor papiertape.
Ook staat al jaren op mijn lijstje: inpakstof in sint- en kerstthema. Al betwijfel ik of de LCA (life cycle analysis) positief uitpakt voor een lap katoen die ik van plan ben nog 40 jaar te gebruiken of 40 jaar cadeaupapier weggooien. Er zijn wel prachtige filmpjes te vinden over de kunst van het inpakken met stof, zoek maar op ‘furokushi’.

Nog meer tips

Deze tijd is een dankbare tijd voor bloggers: wil je meer tips om het anders aan te pakken, lees dan vooral. Ik heb alvast een selectie gemaakt uit het lijstje van blogs of pagina’s die ik met plezier lees.

https://awkwardduckling.nl/2017/12/voordelig-duurzaam-sinterklaas/
https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/groene-geefgids/
https://elkedaggroener.nl/duurzaam-sinterklaas-vieren-doe-je-zo/
https://www.kouwekleren.nl/duurzame-cadeaugids-tips-duurzame-cadeaus/
https://simpelduurzaam.nl/duurzame-sinterklaas/

Andere sites en bloggers hebben een lijst met cadeautips gemaakt. Buy me once zette hun meest verkochte producten op een rij. Buy me once, de naam zegt het al, is een winkel met spullen die je als het goed is maar één keer in je leven hoeft aan te schaffen, zo goed is het product of de garantie.

Wat denk je van deze tips van Marin(21 Duurzame cadeaus van Nederlandse natuur (wildeschool.nl), Nederlands leukste wildplukster, ze verzamelde allemaal unieke handgemaakte cadeaus uit de Nederlandse natuur.

Als laatste een tip voor volgend jaar, of na deze pandemie: hou de Recycle Sint in de gaten. Volgend jaar zijn er vast weer in het hele land ruilbeurzen voor speelgoed te vinden. Deze worden dan onder de vlag van de Recycle Sint georganiseerd.

 

Laura Graus is de oprichter van Use-Less. Sinds 2016 deelt ze op verschillende media een (bijna) dagelijkse dosis duurzaamheid. Ze balanceert op de dunne lijn tussen meedoen in de maatschappij en haar streven om zo min mogelijk impact op onze aarde te hebben. Laura is opgeleid als bioloog en na verschillende banen in de communicatie werkt ze nu als Adviseur Duurzaamheid bij een gemeente waar ze zich bezig houdt met circulaire economie en het beperken van de CO2-impact van de eigen organisatie. Ze is getrouwd en heeft een dochter van zes.