Nieuwe Bijbeleditie overbrugt kloof in wereldbeeld

NBG overhandigt eerste exemplaar aan Beatrice de Graaf

‘Geloof koppelde ik lange tijd niet aan wetenschap’, zei Beatrice de Graaf, historicus en faculteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. ‘Dat lukte pas toen ik inzag dat kennis dienstbaar moet zijn: aan het goede, het schone het ware, maar vooral concreet aan de samenleving. De Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap helpt daarbij.’ De Graaf kreeg vanmiddag in Amsterdam het eerste exemplaar aangeboden.

Deze nieuwe Bijbeleditie is een uitgave van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) in samenwerking met de VU. ‘Ongeveer een derde van de Nederlanders en Vlamingen vindt de Bijbel belangrijk. Maar velen van hen vinden het ingewikkeld om de Bijbel te verbinden met deze tijd’, zegt Stefan van Dijk, Manager Ontwikkeling en Uitgeven bij het NBG. ‘Vaak speelt mee dat het wereldbeeld in de Oudheid heel anders was dan nu. De Bijbel heet dan al gauw “moeilijk” of “niet meer van deze tijd”. We hopen met deze uitgave Bijbellezers te sterken in hun vertrouwen dat de Bijbel – ook al komt die uit een andere tijd – betekenis heeft voor hun leven en de wereld van nu.’ 

Inhoud en redactie

De Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap is bedoeld om lezers te helpen bij ingewikkelde eigentijdse vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid, wonderen, de waarde van menselijk leven, of discriminatie. Naast de Bijbeltekst staan er 300 langere en kortere artikelen in over eigentijdse kwesties, geschreven door 60 wetenschappers. Stefan van Dijk: ‘We hopen dat lezers met hulp van deze artikelen hun mening kunnen vormen en met vertrouwen de Bijbel blijven lezen en het gesprek met anderen kunnen aangaan.’

Deze Bijbel bevat de complete tekst van de NBV21. Het aanvullende materiaal kwam tot stand onder redactie van Koert van Bekkum, Gijsbert van den Brink, Anne-Mareike Schol-Wetter en Arie Zwiep. Naast theologen onder wie Erik Borgman en Mechteld Jansen schreven natuurwetenschappers mee als Cees Dekker en Heino Falcke en filosofen als Jeroen de Ridder en Emanuel Rutten. 

De Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap kost € 58 en is te verkrijgen in de NBG-webshop en in de boekhandel. Voor meer informatie: bijbelgenootschap.nl/wetenschapsbijbel.