Digitaal bijbelgebruik bereikt recordhoogte

Meisje met smartphone

Online bijbellezen nu vooral per smartphone

Liefde, licht en vrede zijn voor het derde jaar op rij de meest gebruikte zoekwoorden van digitale bijbellezers. Psalm 23 is terug als populairste bijbeltekst. En de NBV21 is hard op weg om de meest gebruikte vertaling te worden. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van bijbelplatform debijbel.nl van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG).

‘Het jaaroverzicht laat zien dat bijbellezers op zoek zijn naar positieve inspiratie uit de Bijbel,’ zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘In de top-7 van meest gebruikte zoekwoorden staan naast de bovengenoemde drie ook hoop, wijsheid en vertrouwen. Verder zie je – bijvoorbeeld aan de meest gelezen blogs – dat mensen een weg zoeken in de coronacrisis.’

Record

Online bijbellezen werd dit jaar voor het eerst vaker gedaan met een mobiele telefoon dan met een laptop of desktop. Op debijbel.nl staan 35 vertalingen, Bijbel Basics en een schat aan informatie over de Bijbel. In totaal ging de Bijbel 21,3 miljoen keer digitaal open op dit Nederlands-Vlaamse bijbelplatform. Dat is een record: 25% meer dan de 16,9 miljoen keer in 2020. Het aantal bezoekers steeg van 1,1 miljoen naar bijna 1,3 miljoen. De twee topdagen waren 13 oktober, toen de vernieuwde vertaling NBV21 verscheen, en Bijbelzondag 31 oktober, elk met circa 82.000 bezoekers.

De NBV21 is in de app Mijn Bijbel nu al de meest gelezen bijbelvertaling. Ook voor artikelen en blogs over de NBV21 was veel belangstelling.

Meest gelezen bijbelpassages

Het Jaaroverzicht meldt ook welke bijbelgedeelten het meest gelezen werden. In de Nieuwe Bijbelvertaling was dat – net als van 2017 tot en met 2019 – Psalm 23. In 2020 was dat Johannes 1. In de NBV21 was het favoriete hoofdstuk Lucas 1; in de Herziene Statenvertaling Romeinen 8. In de Bijbel in Gewone Taal was dit Psalm 91, met een piek rond 8 oktober. Toen meldde voetballer Jurriën Timber in dagblad Trouw dat hij voor elke wedstrijd deze psalm leest.

Mijn Bijbel, Bijbel Basics en leesplannen

Mijn Bijbel, de gratis NBG-app gekoppeld aan debijbel.nl, kreeg 80.000 nieuwkomers en heeft nu 146.000 actieve gebruikers. De app biedt de Bijbel in diverse vertalingen en in audio, blogs en leesplannen. De meest gebruikte leesplannen waren het Bijbelleesrooster 2021, het Paasleesplan 40 dagen met Marcus en De vrucht van de Geest. Van kindernevendienstmethode Bijbel Basics groeide het aantal downloads van 173.000 naar 254.000 en het aantal gebruikers van 13.000 naar 18.000.