Fashion for God

Van 14 oktober 2023 tot en met 21 januari 2024 schittert de tentoonstelling Fashion for God in Museum Catharijneconvent. Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Exclusief gemaakt om te stralen in de Nederlandse schuilkerken. Al eeuwenlang met zorg bewaard, en kunst van de allerhoogste klasse. De internationaal toonaangevende en prijswinnende studio Maison the Faux staat garant voor het design van de tentoonstelling. 

Alles uit de kast 
De tentoonstelling start aan het begin van de zeventiende eeuw. Een roerige periode, want na de Reformatie mochten katholieken in de Republiek niet meer in het openbaar samenkomen. Ze weken daarom uit naar schuilkerken. Achter gesloten deuren werd alles uit de kast getrokken om het geloof uit te dragen. De voorgangers droegen ‘fashion for god’. Dat was dé manier om in tijden van verdrukking toch de eigen identiteit uit te stralen. Na uitvoerig onderzoek kan het museum het fascinerende verhaal vertellen dat schuilgaat achter deze unieke kunstwerken. Een verhaal met vrouwen in een bepalende rol; als makers én als schenkers.

Van baljurk naar kerkgewaad
In het gewaagde ontwerp van Maison the Faux staat een baljurk uit het Victoria & Albert Museum naast een koorkap uit een schuilkerk. Geen vreemde combinatie voor wie de tentoonstelling bezoekt. In de achttiende eeuw kende de Republiek een grote welvaart. Het was de tijd van de barok, en rijke, veelkleurige gebloemde Franse, Engelse en Chinese stoffen waren in de mode. In deze eeuw ontstond bij vrome vrouwen het gebruik om hun kostbare japonnen aan de kerk te schenken om er kerkgewaden van te maken. Zo kon het gebeuren dat de dienst opgedragen werd in een roze gebloemde koorkap.

Grande finale
De prachtige voorbeelden van de barokke japonnen zijn telkens te zien in combinatie met een gewaad gemaakt van vrijwel dezelfde stof. Dit vormt een schitterend inkijkje in hoe de ontwikkeling van de wereldlijke mode door de katholieke kerk werd omarmd. De kwaliteit van de stukken is zo hoog dat ze honderden jaren later nog steeds imponeren. De tentoonstelling eindigt met een grande finale in een heuse hemelse balzaal, waar de allermooiste gewaden gemaakt van damesjurken nog één keer in volle glorie te bewonderen zijn. Een betoverende ervaring!

Prachtige aanleiding 
De zoektocht naar het eigen gezicht van de katholieke kerk in Nederland leidde 300 jaar geleden tot de verkiezing van Cornelis Steenoven tot aartsbisschop van Utrecht, zonder instemming van Rome. Deze gebeurtenis markeert het ontstaan van de Oudkatholieke Kerk in Nederland. Voor het museum een prachtige aanleiding om het oudkatholieke erfgoed te laten stralen. Het promotieonderzoek van onze conservator oudkatholiek erfgoed Richard de Beer vormt een stevige basis onder de tentoonstelling. Hij verdiepte zich in de ontwikkeling van de productie van katholieke liturgische gewaden in Noord-Nederland in de vroegmoderne tijd.

Maison the Faux
Maison the Faux tekent voor het ontwerp van Fashion for God. Deze studio is gespecialiseerd in performance art, mode- en kostuumontwerp en decor- en interieurontwerp. De ‘FAUXperiences’ die ze creëren op verschillende platforms zoals de Amsterdam en New York Fashion Week bewegen zich op het snijvlak van vele creatieve disciplines. Naast deze onafhankelijke presentaties werken ze voor gerenommeerde organisaties zoals Club Guy, Down the Rabbit Hole Festival, Frankfurt Schauspielhaus en vele anderen.

beeld: Museum Catharijneconvent