Hernieuwd vertrouwen voor de toekomst

Adelaar

Amerika heeft de stemmen geteld. Wanneer de huidige president aftreedt, zal Joe Biden president worden. Hij is Na John F. Kennedy de 2e katholieke president. In zijn overwinningsspeech waren geloof, vertrouwen en herstel de sleutelwoorden.

door Marieke Drent

‘Spread the Faith,’ zei Biden tegen het volk.
De Nederlandse vertaling hiervan is tweedelig: verspreidt het geloof/vertrouwen.
Geloof en vertrouwen, in elkaar en in de toekomst, is iets wat er wel degelijk nodig is.
Biden kon begrijpen dat er ook mensen teleurgesteld waren dat de persoon waarop ze gestemd hadden niet had gewonnen. Hij voegde hieraan toe: ‘Laten we elkaar een kans geven.’ Het woord ‘elkaar’ vind ik hierin mooi. Hij geeft aan dat hij het niet zoekt te verdelen maar te verenigen. Om de ziel te herstellen. Biden hoopt op weer normale verhoudingen met de wereld en wij hopen met hem mee.

Biden gebruikte het Bijbelboek Prediker 3 om aan te geven wat voor president hij wil zijn. Hij zei dat er voor alles een seizoen is en dat het nu het is moment om te herstellen en om te helen. Hij sloot zijn speech af met een katholieke hymne die hem veel steun gebracht heeft in tijden van verlies. Deze hymne is gebaseerd op Psalm 91:

And he will raise you up on eagle’s wings,
bear you on the breath of dawn,
make you to shine like the sun,
and hold you in the palm of his hand.

Deze Amerikaanse hymne gaat iets anders dan de Nederlandse vertaling van psalm 91.

Vertaald door Huub Oosterhuis:

Die mij droeg op adelaarsvleugels,
die mij hebt geworpen in de ruimte,
en als ik krijsend viel, mij ondervangen
met uw wieken en weer opgegooid,
totdat ik vliegen kon op eigen kracht.’

Amerika ligt niet naast de deur. Toch waren we in Nederland zeer betrokken bij deze verkiezingen. Ikzelf was daar geen uitzondering op. Toen de uitslag binnen kwam was ik bij vrienden. Alle drie slaakten wij een zucht van verlichting. Na het kijken van de speech van Biden vroeg ik mij af waarom ik zo meeleefde met deze verkiezingen. Ik woon immers niet in Amerika. Ik kwam erachter dat het mij positief raakte. Het gaf mij weer hoop dat niet altijd diegene die het hardste schreeuwt, wint. Het gaf mij weer vertrouwen voor herstel. We leven al een lange tijd in onzekerheid voor de toekomst. De wens om weer vruchtbaar te kunnen zijn is groot. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we toe zijn aan een positief geluid voor de toekomst.

Of nu onze politieke voorkeur naar Biden zou gaan of niet: we hebben een stem nodig die ons vertelt dat we worden gedragen wanneer het ons op eigen kracht niet lukt. Datgene wat Biden heeft gepredikt mag onze harten raken. God zal ons opvangen als we vallen en dragen als het ons te veel wordt. Ook zal Hij ons helpen weer te kunnen vliegen op eigen kracht. Ik weet niet hoe het voor u is. Maar voor mij kwam deze bemoediging op het juiste moment.