Klimaatpelgrimstocht ‘Gewoon gaan!’

Klimaatpelgrimstocht

Dertig internationale pelgrims lopen van 30 september tot en met 11 oktober door Nederland om aandacht te vragen voor het klimaat. De pelgrimstocht startte in augustus in Polen en eindigt in november bij de klimaattop in Glasgow.

De pelgrimstocht ‘Gewoon gaan!’ wordt in Nederland georganiseerd door Vastenactie en GroeneKerken in samenwerking met plaatselijke kerken. Met deze pelgrimstocht willen we als kerken aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin, geven Vastenactie en GroeneKerken aan. We leggen nadruk op de urgentie van ons klimaatprobleem en roepen op tot klimaatgerechtigheid. Hoe kunnen we zorgdragen voor de schepping? Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de armsten? Hoe kunnen we zelf stappen zetten om te komen tot klimaatgerechtigheid in ons eigen leven?

Als de pelgrims donderdag 30 september Nederland binnenkomen, is er een ontvangst waarbij zij een klimaatpetitie ontvangen. Deze nemen ze mee langs de kerken op hun route. Vastenactie en GroeneKerken verspreiden deze petitie ook onder alle kerken in Nederland en roepen hen op de petitie te ondertekenen.

Vlak voordat de pelgrims de overtocht naar Engeland maken, wordt er samen met enkele andere organisaties een landelijke klimaatetappe gehouden. De dag begint in Amsterdam en in Hoofddorp wordt de Klimaatpetitie door monseigneur Gerard de Korte en René de Reuver (sriba PKN kerken) overhandigd aan de pelgrims. Tijdens deze etappe kunnen enkele honderden mensen uit heel Nederland meelopen met de pelgrims.

De pelgrimsroute door Nederland:
30 september: Enschede – Borne
1 oktober: Borne-Goor
2 oktober: Goor-Colmschate
3 oktober: Colmschate-Apeldoorn
4 oktober: Apeldoorn-Voorthuizen
5 oktober: Voorthuizen-Amersfoort
6 oktober: Actiedag in Amersfoort
7 oktober: Amersfoort-Zeist
8 oktober: Zeist-Maarssen
9 oktober: Maarssen-Amsterdam Zuidoost
10 oktober: Amsterdam Zuidoost-Hoofddorp
11 oktober: Hoofddorp-IJmuiden

Voor meer informatie over de pelgrimstocht en de petitie, zie de website van GroeneKerken.