Plant van de maand: rozenbottel

Rozenbottels

In deze rubriek zetten we elke maand een plant of bloem centraal met symbolische betekenis. Overigens… symboliek is geen exacte wetenschap. De ene geeft de ene betekenis aan een bloem, de andere een heel andere. Ze veranderen ook in de tijd. Zeventiende-eeuwse bloemstillevens kennen andere symboliek dan de verborgen ‘liefdesboodschappen’ uit de preutse Victoriaanse tijd. Deze maand:

De rozenbottel: wachten op de ware…

In het Evangelie van komende zondag (Matteüs 22,1-14) horen we over een bruiloft. Dé bloem die thuishoort in een bruidsboeket is natuurlijk de roos. Maar ja, in de herfst bloeien die natuurlijk niet. In de herfstvariant van het bruidsboeket worden daarom vaak rozenbottels gebruikt. In een mooie herfstschikking voor in de kerk misstaan rozenbottels dan ook zeker niet.

Rozenbottels hebben zelfs een eigen symbolische betekenis: ‘wachten op de ware’. In de Evangelische parabel die nu centraal staat, wacht de koning niet zo zeer op ‘de ware’ voor zijn zoon… de bruiloft is immers gepland, dus er zal wel een bruidspartner in het spel zijn, ook al wordt deze niet genoemd. De koning wacht op de gasten.

Maar… Jezus doelt in deze parabel natuurlijk op God de Vader als de koning en zichzelf als de Bruidegom. Jezus wacht op de ware bruid: zijn Kerk. Zo kunnen de rozenbottels erop wijzen dat wij de ware zijn. En dus dat wij ons als de ware moeten gedragen.

De rozenbottel kan wat langer deel uitmaken van de bloemschikking. Ze verwelken niet zo snel als bloemen en het is wel zo duurzaam ze langer te gebruiken! Ze zijn natuurlijk een prima symbool van de herfst, maar ook hier komt de echte symboliek van pas: we gaan langzaam richting het einde van het kerkelijk jaar. We gaan dus richting de advent. De tijd van verwachting op de (weder-)komst van Christus. Juist ja, onze Ware!

Rozenbottels

Je vindt rozenbottels zeker weten bij de lokale bloemist, maar misschien ook wel in je eigen tuin of de tuin van de kerk. Je hebt alleen pech als je de oude, verwelkende bloemen van je rozenstruiken hebt gehaald… daarmee heb je ook de potentiële rozenbottels weggehaald.

De steel blijft vers door er 1 tot 2 centimeter vanaf te knippen, in een scherpe hoek. De rozenbottels blijven minstens tien dagen goed in de vaas. Verwijder wel afgevallen bottels die in het water in de vaas terechtkomen. Zij veroorzaken namelijk bacteriegroei en daar houdt de rest van je schikking niet zo van…