Negen dagen stilstaan bij klimaat & armoede

Noveen in het bisdom ‘s Hertogenbosch
Op weg naar de Werelddag van de Armen op 13 november

Hoe kunnen samen we verschil maken als het gaat om de klimaatcrisis en de armoede? Die vraagt stelde Caritas Internationalis zich vorig jaar en ze startte de wereldwijde driejarige campagne ‘Together We’.

Geïnspireerd door de encyclieken Laudato Si’ en Fratelli Tutti wil Caritas Internationalis in deze campagne nieuwe vormen van solidariteit ontwikkelen als antwoord op de crises waarmee de wereld momenteel geconfronteerd wordt, zoals de milieu- en klimaatproblematiek en de problematiek van armoede, uitsluiting en mondiale onverschilligheid, die versterkt is door de coronapandemie. Daarmee kunnen we samen zorgen voor ons gemeenschappelijk huis (de aarde) en de armen en zo bijdragen aan een betere en gezondere wereld voor de huidige en toekomstige generaties. Met een noveen sluit het bisdom ’s Hertogenbosch aan bij deze internationale campagne.

Dit eerste jaar is gericht op het bewust worden van de relatie tussen klimaatcrisis en de stijgende armoede. Je van iets bewust worden vraagt tijd om je in te lezen, erover na te denken, erover te sparren met anderen en ….. voor gebed! Daarom bevat de noveen in het bisdom ’s Hertogenbosch 4 gebedsdagen en 5 reflectiedagen. De noveen loopt van 3 t/m 11 november 2022. Op zondag 13 november is het de Werelddag van de Armen.

Doe ook mee met deze internationale campagne en sluit je aan bij de noveen en de Werelddag van de Armen! Jong en oud kan mee doen, want er is ook een kindernoveen. Alle noveendagen zijn vanaf 19.00 uur digitaal te volgen via de website van het bisdom van ‘s Hertogenbosch. Je kunt je ook aanmelden voor de noveen via aanmelding[at]bisdomdenbosch.nl.

Wil je zondag 13 november naar de kerk? Kijk dan welke parochie bij jou in de buurt is: www.zoekparochie.nl.

Iedere noveendag start om 19.00 uur.

noveendagdatum
1.do 3 novOpening noveen door bisschop De Korte met gebed en reflectie
2.vr 4 novGebed voor thuis of ergens onderweg, samen of alleen
3.za 5 novSamen bidden met de Norbertijnen van de Abdij van Berne
4.zo 6 novReflectie: vier uitgangspunten van hoop
5.ma 7 novReflectie: vanuit het perspectief van de armoede
6.di 8 novSamen bidden met de pastor in een parochie
7.wo 9 novReflectie: in gesprek met boeren
8.do 10 novSamen bidden met de zusters van Neerbosch
9.vr 11 novHet voorbeeld van Sint Maarten
zo 13 novWerelddag van de armen