Drive-in nachtmis afgelast

Koplampen

De geplande drive-in-Nachtmis op het Megalandterrein in Landgraaf gaat niet door. Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft dit na overleg met burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf besloten. Voor de viering zouden meer dan 500 auto’s naar het evenemententerrein in Landgraaf komen. Het grote aantal reisbewegingen dat daardoor zou ontstaan, leidde tot een negatief advies van diverse overheidsinstanties. Dat is voor bisschop Smeets reden om de viering af te blazen.

Het was de bedoeling dat de bisschop op Kerstavond in de openlucht een nachtmis zou opdragen op het terrein waar elk jaar het popfestival Pinkpop wordt gehouden. Bezoekers zouden deze vanuit hun auto op grote schermen en de autoradio kunnen volgen. Toen de viering vorige week werd aangekondigd bleek hier zeer grote belangstelling voor. De beschikbare 500 kaarten waren binnen drie dagen vergeven.

Afgelopen maandag hield premier Mark Rutte echter een indringende toespraak en kondigde hij strengere maatregelen en een nieuwe lockdown voor het hele land aan. Ook riep hij iedereen op om vooral zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarop besloten de Nederlandse bisschoppen om de nachtmissen in alle katholieke kerken af te gelasten. De afgelopen dagen heeft er intensief overleg plaatsgevonden tussen het bisdom en de gemeente Landgraaf over de vraag wat dit voor de Drive-inviering zou moeten betekenen.

De Drive-in-Nachtmis zou op zichzelf coronaproof kunnen plaatsvinden, omdat alle deelnemers in hun auto zouden moeten blijven zitten. Maar om geen concentratie mensen met bijbehorende reisbewegingen op één locatie te creëren, heeft de bisschop ervoor gekozen om de viering niet door te laten gaan. ‘Het is heel spijtig dat we dit besluiten hebben moeten nemen,’ zo zegt bisschop Smeets. ‘Het was hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen spontaan reageerden. Dat geeft aan dat er grote behoefte is om samen Kerstmis te vieren. Ik keek ernaar uit om op deze wijze toch veel mensen nabij te kunnen zijn, maar onder de deze week veranderde omstandigheden is het niet verstandig om dit te doen. Het is jammer dat we zoveel mensen moeten teleurstellen en ik hoop dat iedereen er begrip voor kan opbrengen.’

De bisschop bedankt de medewerkers van het evenemententerrein Megaland en de gemeente Landgraaf die vanaf het begin zeer enthousiast en positief aan de voorbereidingen van deze viering hebben meegewerkt. Ook wil hij de muzikanten en vrijwilligers bedanken die hun medewerking hadden toegezegd.

Tot slot roept Mgr. Smeets iedereen op om ondanks het niet doorgaan van deze en andere nachtmissen toch stil te staan bij het authentieke kerstverhaal over de geboorte van Gods Zoon in de wereld. ‘Juist nu is het goed dat we ons blijven realiseren dat God ons niet alleen laat, maar onder ons aanwezig wil zijn,’ aldus bisschop Smeets.

De bisschop draagt op Kerstavond wel in besloten kring de nachtmis op in de Martinusbasiliek in Venlo, die onder meer door Omroep Venlo en om 23. 00 uur door L1 op tv wordt uitgezonden. Ook zal hij nu om 21.30 uur de nachtmis opdragen in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht, die door RTV-Maastricht wordt uitgezonden.