“Hoe kom je zo sterk uit dit afschrikwekkend ritueel?”

Met het project ‘100 reporters’ vertelt Mensen met een Missie de verhalen van bijzondere mensen die armoede en onrecht aanpakken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Verhalen die het waard zijn om gehoord te worden.

100 mensen brengen in de rol van reporter een bezoek aan de projecten in de landen waar Mensen met een Missie actief is. Onlangs reisde een groep van zes reporters naar Afrika. Bieke de Mol was een van hen. Op het platteland van het Zululand district ontmoet ze Sibongile.

Deze krachtige vrouw werd net als veel meisjes en jonge vrouwen in haar regio slachtoffer van een heersende traditie waarbij meisjes geschaakt en mishandeld worden. Nu geeft ze leiding aan het project Emthonjeni, waarbij meisjes en jonge vrouwen leren opkomen voor hun rechten. Bieke is onder de indruk van deze prachtige vrouw. “Hoe kom je zo sterk uit dit afschrikwekkend ritueel? Alles wordt stil van binnen en ik weet me niet goed meer te verhouden tot deze andere wereld waarin ik terecht ben gekomen. Tegelijkertijd realiseer ik me des te meer hoe belangrijk de steun uit Nederland is. En dat het ertoe doet.”

Geef een moment van geluk

Niet alleen vrouwen als Sibongile hebben de steun van Mensen met een Missie nodig, ook andere partners van Mensen met een Missie, zoals Fundación Caminos de Identidad (FUCAI) in Colombia. Zij komen op voor de inheemse bevolking in de Amazone die vroeger 40 tot 50 verschillende eetbare planten konden verbouwden en nu nog maar 2 tot 3 door uitbuiting van grondstoffen. De gevolgen van dit eenzijdige dieet zijn immens. Ondervoeding, met name bij kinderen en ouderen, wordt een steeds groter probleem. De sterftecijfers zijn explosief gestegen. FUCAI probeert de voedselbiodiversiteit te herstellen door verschillende zaden te kopen voor inheemse gemeenschappen in de Amazone. Steun FUCAI door een bijdrage te geven. Met € 25,- kan één familie een heel jaar lang gevarieerd eten.