Paus stelt Werelddag in voor grootouders en ouderen

Voortaan viert de rooms-katholieke Kerk op de vierde zondag van juli de Werelddag van grootouders en ouderen. Dat maakte paus Franciscus bekend na het angelusgebed op zondag 31 januari.

De paus heeft deze dag ingesteld, zo zei hij, omdat grootouders vaak vergeten worden. Maar juist de ouderen ‘herinneren ons eraan dat de oude dag een gave is en dat grootouders generaties met elkaar verbinden. Zo geven ze levenservaring en geloof door aan de jongeren’, aldus de paus.

In een persbericht lichtte kardinaal Kevin Farell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, deze beslissing toe. Het is een initiatief in het kader van het jaar ‘Amoris laetitia gezin’ dat op 19 maart 2021 begint. ‘Meer dan ooit zetten we ons vandaag de dag in om een einde te maken aan de wegwerpcultuur en het charisma van grootouders en ouderen te versterken’, aldus de kardinaal.

De Werelddag van grootouders en ouderen valt dichtbij de feestdag van de heilige Joachim en Anna, volgens de christelijke traditie de ouders van Maria en dus grootouders van Jezus.

Bron: Vatican News

Afbeelding van Dimitris Vetsikas via Pixabay